Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înțelegere subterană PNL-PSD-UDMR

negocieri

UDMR poartă discuţii atât cu PSD, cât şi cu PNL pentru introducerea unui prag alternativ la alegerile parlamentare. Astfel, Uniunea ar putea intra în Parlament chiar dacă nu trece pragul de 5% din voturi la nivel naţional. Riscul pentru UDMR este cu atât mai mare cu cât se va introduce şi votul prin corespondenţă: un număr mai mare de voturi pentru partidele româneşti, provenit din diaspora, ar scădea corespunzător ponderea voturilor maghiare din ţară, potrivit adevarul.ro.

Concret, legea electorală ar urma să stipuleze că, dacă o formaţiune obţine 20% din voturile exprimate în cel puţin patru judeţe ale ţării, poate intra în Parlament chiar dacă nu trece pragul de 5%. Astfel, a spus Kelemen Hunor, s-ar asigura că maghiarii din Transilvania nu rămân fără reprezentare parlamentară.

Liberalii ar negocia acest lucru, spune seful comisiei de cod electoral, Mihai Voicu.

Analistul politic Cristian Pârvulescu a declarat că solicitarea UDMR reprezintă o „soluţie de compromis“. „Orice scădere a pragului electoral ar deveni riscantă, ar afecta serios poziţia dominantă a PSD şi PNL. Soluţia de compromis e că se păstrează pragul de 5% care este foarte mare şi dificil de atins pentru partidele mici, dar se introduce acest prag alternativ care oferă, cu dedicaţie, UDMR-ului posibilitatea de a intra în Parlament“, a explicat Pârvulescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.