Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marele plan pus la cale de Biden şi Netanyahu pentru Fâșia Gaza: Cei doi lideri au vorbit la telefon

Radu Pop
axios.com
biden netanyahu

Marele plan pus la cale de Biden şi Netanyahu pentru Fâșia Gaza: Cei doi lideri au vorbit la telefon

Israelul a luptat pentru a prelua controlul deplin al nordului Gazei de la militanții Hamas, în timp ce liderii americani și israelieni au discutat despre perspectivele războiului care durează de 11 săptămâni, după ce Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel la mai mult ajutor pentru enclavă.

Sâmbătă, un fum gros era deasupra orașului nordic Jabalia, iar locuitorii au raportat bombardamente aeriene persistente și bombardamente de la tancurile israeliene, despre care au spus că au intrat mai mult în oraș, scrie Reuters.

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat despre „obiectivele și etapizarea” operațiunilor militare ale Israelului, despre necesitatea de a proteja viețile civililor și de a asigura eliberarea ostaticilor grupării militante palestiniene, a precizat Casa Albă.

Netanyahu „a precizat clar că Israelul va continua războiul până când toate obiectivele sale vor fi pe deplin îndeplinite”, a precizat biroul său.

Principalul aliat al Israelului și-a menținut sprijinul, exprimându-și în același timp îngrijorarea cu privire la numărul tot mai mare de victime și la criza umanitară din Gaza dens populată. Oficialii americani au declarat că se așteaptă ca Israelul să treacă în curând la o fază de mai mică intensitate, cu operațiuni care să vizeze conducerea Hamas și infrastructura acesteia.

Biden a declarat reporterilor că „nu a cerut o încetare a focului”, în timp ce biroul lui Netanyahu a declarat că acesta i-a mulțumit lui Biden pentru poziția SUA în Consiliul de Securitate al ONU.

Consiliul a evitat vineri, după zile de dispute, o amenințare de veto din partea SUA, eliminând dintr-un proiect de rezoluție un apel la încetarea imediată a războiului și diluând controlul israelian asupra livrărilor de ajutoare. Statele Unite și Israelul se opun unei încetări a focului, susținând că aceasta ar permite Hamas, susținut de Iran, să se regrupeze și să se reînarmeze.

Washingtonul s-a abținut de la declarația finală, care îndeamnă la măsuri pentru a permite „accesul umanitar sigur, neîngrădit și extins” în Gaza și „condiții pentru o încetare durabilă” a luptelor.

Bilanțul palestinian a ajuns la 20.258 de morți, a anunțat sâmbătă Ministerul palestinian al Sănătății, iar alte mii de cadavre ar fi prinse sub dărâmături. Aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați.

Israelul a declarat duminică că 154 dintre soldații săi au fost uciși de când a lansat incursiunea terestră ca răspuns la ravagiile Hamas din 7 octombrie în Israel, în care militanții au ucis 1.200 de persoane și au luat 240 de ostatici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.