Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marele rateu al primarului Sectorului 1: Spitalul Vasile cel Mare rămâne fără constructor (Tănase Stamule, consilier al premierului)

arhiva personala
Tanase Stamule

Marele proiect de investiții, Spitalul Vasile cel Mare, promis de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, este îngropat de marea incompetență de la Compania de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes Public – Privat Sector 1, care nu a reușit să atragă la licitația pentru construirea unității spitalicești niciun ofertant, susține Tănase Stamule, consilierul economic al premierului Ludovic Orban.

Liberalul susține că proiectul mamut e pe cale să dea un rateu de zile mari din cauza amatorismului de care s-a dat dovadă:

”Nicio firmă nu s-a arătat interesată de anunțul, valabil până ieri 19 februarie, publicat în SICAP de oamenii lui Tudorache, pentru atribuirea lucrărilor de proiectare și execuție pentru investiția estimată la circa 500 de milioane de euro.

Motivul pentru care nicio firmă nu s-a prezentat la licitație nu este bugetul, care prevestea un proiect faraonic, ci mai cu seama amatorismul care răzbate din modul în care a fost conceput caietul de sarcini pentru atribuirea lucrărilor.

Știm că, în practică, cele mai multe dintre proiectele publice de la noi sunt sortite eșecului încă din fașă, pentru că multe autorități contractante – cum este și cazul Primăriei Sectorului 1 – nu dispun de personal calificat în achiziții publice.

Motivul are legătură directă cu politica de personal girată chiar de conducătorul instituției, interest în primul rând să ofere sinecuri cercurilor sale de apropiați. Iar, la acest capitol, primarul Sectorului 1 excelează.

În toți anii de mandat ai lui Dan Tudorache nu am găsit nici măcar un proiect cu adevărat important pe care să îl bifeze. Am găsit însă anunțuri de licitație eșuate sau retrase din SICAP (vezi retragerea anunțului de licitație pentru construirea a nu mai puțin de nouă patinoare pe raza sectorului, din care patru doar într-un singur parc !!!), străzi fără infrastructura minima realizată, mizerie în tot sectorul, școli incluse în programe de reabilitare, dar niciodată finalizate (vezi cel mai notoriu caz al Școalii 11, de pe Monetăriei, în inima orașului…) și exemplele pot continua.

Revenind însă la proiectul construirii unui spital de urgență în Sectorul 1, pe care, personal, îl susțin, cred că el merită reluat de viitoarea administrație – sper eu, liberală - ce va rezulta în urma alegerilor locale din acest an.

Dar, înainte de a se lua orice decizie în legătură cu Spitalul Vasile cel Mare, este nevoie de o dezbatere serioasă în Consiliul Local și, mai ales, trebuie găsite răspunsurile potrivite la câteva întrebări: Este bugetul primăriei Sector 1 capabil să suporte o investiție de așa anvergură ? Cum va fi susținută finanțarea și dotarea spitalului pe viitor? Se justifică încheierea unui acord cu Ministerul Sănătății, care să preia o parte din costurile construirii spitalului? Care sunt modalitățile și sursele de finanțare profitabile pentru comunitate, pentru ca acest proiect să fie o reușită? Este locul actual ales bun pentru amplasarea acestui spital? Pentru că, așa cum vedem din documentele disponibile în acest moment, cele două terenuri pe care se dorește construirea spitalului sunt deținute de două entități administrative distincte, iar procedura de alipire a acestora este departe de a fi finalizată. În plus, proiectul actual presupune și o anevoiasă procedură de expropriere (teren și construcții private, între care un restaurant, dar și un cămin de bătrâni!!!). Iată tot atâtea întrebări pe care Primarul Dan Tudorache nu și le-a pus, pentru că – pentru el – anunțarea construirii unui spital a fost o strategie politică iar nu un proiect care să fie realizat.”, susține Tănase Stamule.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.