Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marele RISC care poate arunca în IRELEVANȚĂ referendumul

intrebare

Gheorghe Iancu și Ioan Stanomir, profesori în drept constituțional, consideră că marele risc al acestui referendum convocat de Klaus Iohannis ţine de cât de vag va fi formulată întrebarea sau întrebările sale, pentru că o întrebare de tipul „susţineţi lupta anticorupţie” ar duce această consultare populară în irelevanţă

În scrisoarea trimisă Parlamentului, în care anunţă convocarea referendumului, preşedintele Klaus Iohannis spune că „intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

Două surprize majore în mesajul lui Iohannis de la Strasbourg/ ANALIZĂ

Deocamdată, formulările sale sunt foarte vagi, însă trebuie ţinut cont că preşedintele nu a anunţat deocamdată ce va întreba propriu-zis la referendum.

Şefa Uniunii Judecătorilor desfiinţează referendumul lui Iohannis: Justiţia, ca armă politică

„Preşedintele a întors-o. Efectele unei întrebări vagi vor fi ori că nu vine lumea la vot, ori că votează toţi cu da, pentru că şi eu şi dumneata suntem de acord că suntem împotriva corupţiei. Toţi suntem împotrivă. Nu aşa se pune problema. Aici se ştie foarte bine, ce rost mai are referendumul? Problema este graţierea, nu e vorba de luptă împotriva corupţiei sau nu”, declarară pentru Gândul profesorul de drept constituţional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

„Bineînţeles că va depinde foarte mult de modul în care vor fi formulate aceste întrebări, de claritatea lor şi de capacitatea acestor întrebări de a genera un interes real din partea cetăţenilor. Sigur, vagul întrebării este o problemă reală. Vom vedea cum vor fi formulate întrebările şi în acel moment le vom judeca. Orice întrebare cu un răspuns validat prin participarea populară capătă o altă greutate. Dacă cetăţenii vor sprijini această politică, înseamnă că vor acorda un mandat preşedintelui să apere în continuare aceste valori”, explică profesorul Ioan Stanomir, doctor în drept constituţional.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.