Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marele vis al ţării noastre se poate împlini: 'Nu exclud unirea Republicii Moldova cu România'

romania moldova

Unirea Republicii Moldova cu România este un proces pe care nu îl exclud într-o evoluţie ulterioară, a declarat, într-un interviu pentru Radio Chişinău, vicepreşedintele Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM), Eugen Carpov.

Potrivit parlamentarului, unirea celor două state, care ar duce la includerea Republicii Moldova în spaţiul european şi euroatlantic, ar trebui adusă în dezbatere la fel cum se discută în prezent despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE). 'În situaţia în care Republica Moldova întâmpină greutăţi, lumea este în drept să-şi piardă încrederea în viitorul acestui stat şi atunci ideea de a rămâne într-un spaţiu european nu poate fi pur şi simplu abandonată. Ca alternativă - da, unirea Republicii Moldova cu România ar aduce acest teritoriu în spaţiul european şi euroatlantic, pentru că România este membră a UE şi NATO. Deci o asemenea evoluţie nu se exclude. Dacă situaţia din Republica Moldova ar degenera şi mai mult, dacă s-ar confrunta cu posibilitatea dispariţiei de pe hartă, atunci elementul unirii ar apărea ca o prioritate', a declarat Carpov.

Referindu-se la conflictul transnistrean, Eugen Carpov, care a fost şi vicepremier pentru reintegrare, declară că acesta va putea fi rezolvat abia atunci când la Chişinău vor exista instituţii puternice şi funcţionale. În opinia sa, reintegrarea teritoriilor de pe cele două maluri ale Nistrului prin federalizare, aşa cum propun partidele proruse din Republica Moldova şi în mod special socialiştii, nu este o soluţie. Federalizarea ar crea premise pentru declararea autonomiei mai multor regiuni cu orientare geopolitică diferită, ceea ce ar duce la fărâmiţarea statului şi la incapacitatea de a adopta decizii la nivel central, situaţie în interesul Federaţiei Ruse, potrivit vicepreşedintelui PPEM. În ceea ce priveşte candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pe care PPEM l-ar vota, acesta trebuie să fie o persoană integră, un profesionist, să reprezinte cu demnitate Republica Moldova, să fie un bun mediator între forţele politice interne şi un garant al stabilităţii, acceptat atât de societatea civilă, cât şi de partenerii internaţionali, a subliniat Eugen Carpov, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.