Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Zaharova acuză Chișinăul că întreține 'o isterie antirusească' și că de fapt Rusia și Republica Moldova au o istorie și o cultură comună

rador
Maria Zaharova

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe,  continuă să critice guvernarea de la Chișinău. Într-un interviu pentru RIA Novosti, aceasta a declarat că oficialii de la moldoveni nu par pregătiți pentru un dialog cu Rusia și aleg să întrețină o isterie antirusească. Ea a subliniat că îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova depinde în totalitate de oficialii de la Chișinău, conform deschide.md.

”Din păcate, nu se vede o disponibilitate reciprocă adecvată din partea oficialilor de la Chișinău. Din contra, au făcut o alegere contraproductivă în favoarea alimentării isteriei antirusești. Pe 17 martie, președintele Maia Sandu, adresându-se Parlamentului, a făcut afirmații nefondate despre ”agenții Kremlinului” și despre dorința Rusiei de a ”aduce războiul în Moldova”. Prin urmare, îmbunătățirea relațiilor ruso-moldovenești depinde în totalitate de oficialii de la Chișinău. Așteptăm ca ei să găsească puterea de a privi obiectiv situația și să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor cu țara noastră” a declarat Zaharova.

Totodată, ea a vorbit și despre informațiile apărute în presa internațională cu privire la un plan al Rusiei de a aduce R. Moldova în sfera sa de influență. Potrivit ei lansarea acestui tip de zvonuri are ca scop exacerbarea artificială a situației și distrugerea relațiilor dintre cele două state.

Citește și Rusia somează dur Moldova: 'Vom fi nevoiți să luăm contramăsuri adecvate!'

Maria Zaharova neagă implicarea Rusiei în destabilizarea Republicii Moldova

Anterior, RISE Moldova publica o investigație potrivit căreia Rusia a întocmit încă în 2021 un plan de a atrage R. Moldova în sfera sa de influență până în 2030.

”În ultima vreme au circulat multe insinuații în jurul R. Moldova - atât în spațiul public moldovenesc, cât și european. Recent, s-a lansat o temă speculativă despre un presupus plan al Rusiei de a ”destabiliza” situația din R. Moldova. Această dezinformare a fost deja dezavuată de noi. Este clar că lansarea acestui tip de zvonuri are drept scop accentuarea artificială a situației și distrugerea relațiilor dintre țările și popoarele noastre” a declarat Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova a subliniat că ”în apropierea dintre Rusia și R. Moldova nu există nimic rău în sine”.

”Rusia și Republica Moldova au o istorie și o cultură comune, o interdependență economică, o comunitate spirituală și civilizațională și contacte umane strânse. Noi întotdeauna am fost și rămânem interesați de un dialog constructiv, pragmatic și respectuos cu Chișinăul”, a subliniat ea, menționând că ”toate instrumentele necesare pentru acest lucru sunt disponibile”.

Anterior, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova pledează pentru relații bune și respectuoase cu R. Moldova și nu știe nimic despre existența unui așa zis ”plan de apropiere” a celor două state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.