Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Zaharova, despre situația din Ucraina: 'Autoritățile franceze ar trebui să creadă ce văd cu ochii proprii'

vestidinrusia.ro
Maria Zaharova

Autoritățile franceze ar trebui să ”creadă ce văd cu ochii proprii” când evaluează situația din Ucraina, a comentat reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, declarația ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, potrivit căruia popularitatea și influența grupărilor neo-naziste din Ucraina nu ”este mai mare decât în alte țări europene”. Moscova a cerut să se precizeze ”unde, în Europa, mai există batalioane neo-naziste”.

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, a îndemnat autoritățile franceze ”să creadă ceea ce văd cu ochii proprii” și pe senatorii lor în evaluarea situației din Ucraina. Într-o postare pe pagina sa de pe rețeaua Telegram, ea a scris că, prin complicitatea Occidentului, acolo ”au înflorit vechile idei naziste”.

Zaharova a comentat răspunsul MAE francez la o solicitare a senatoarei Nathalie Goulet, pe care politicianul francez a trimis-o după o vizită la Kiev și care, anterior, declarase că activitatea forțelor neo-naziste din Ucraina ”nu poate să nu trezească îngrijorare”.

Potrivit relatărilor agenției TASS, în timpul vizitei în capitala Ucraina, senatoarea Goulet, ce ocupă, în Senatul Franței, funcția de vicepreședinte al Comisiei pe probleme constituționale și legislative, a văzut cu ochii ei, alături de alți parlamentari, cum la Kiev se comercializează la liber simbolurile naziste, cum sunt înregistrați voluntari în formațiunea neo-nazistă paramilitară – regimentul ”Azov”.

Această activitate servește la răspândirea tezelor împotriva cărora ea se pronunță cu fermitate. Potrivit spuselor sale, este vorba despre rasism, xenofobie, antisemitism și teorii ale conspirației.

Ce a răspuns MAE francez

În răspunsul său la solicitarea parlamentarului, șeful MAE francez, Jean-Yves Le Drian, a arătat că, într-adevăr, neo-naziștii sunt prezenți în Ucraina, dar că au ”o influență slabă”.

”Chiar dacă în Ucraina există grupări neo-naziste, popularitatea și influența lor nu este mai mare decât în alte țări europene. Nu au reprezentare în Rada Supremă și nici pondere în Guvernul Ucrainei. În primăvara anului 2019, ucrainenii l-au adus la putere pe Volodimir Zelenski, care a strâns peste 73% dintre voturi, ceea ce demonstrează forța sentimentelor democratice din această țară. Astfel, activitatea organizațiilor neo-naziste nu reflectă în nici un fel tendința generală din țară”, a declarat șeful diplomației franceze, citat de publicația ucraineană ”Strana”.

În opinia diplomatului, conflictul din estul Ucrainei a condus, cu adevărat, la mobilizarea ”unor mici grupări extremiste agresive, dar de atunci majoritatea dintre ele au dispărut”. ”Cu toate acestea, Franța continuă să rămână deosebit de vigilentă în această chestiune”, a asigurat Le Drian.

Ce a declarat MAE rus

Comentând poziția ministrului de Externe al Franței, Zaharova a catalogat drept absurdă teza acestuia conform căreia venirea la putere, pe cale democratică, a președintelui Volodimir Zelenski demonstrează absența neo-nazismului în Ucraina. ”Această parte a răspunsului provoacă nu doar un șoc, dar trezește și râsete. Aș dori să amintesc cunoscătorilor francezi de istorie că, prin anii ’30 ai secolului XX, într-una dintre țările europene a venit la putere un om pe cale cât se poate de democratică. Același care, mai târziu, a cucerit jumătate din teritoriul Franței – așa ceva Parisul trebuie să țină minte”, a scris Zaharova.

În plus, reprezentanta oficială a MAE rus a menționat că Parisul a recunoscut existența grupărilor neo-naziste în Ucraina, dar că, în opinia diplomației franceze, popularitatea lor ”nu depășește media europeană”. Zaharova a adresat o întrebare Ministerului de Externe al Franței, solicitând să se precizeze ”unde mai sunt, în Europa, batalioane neo-naziste”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.