Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Zaharova se implică în problema Găgăuziei și o atacă pe Maia Sandu: Chișinăul caută derusificarea și românizarea autonomiei

vestidinrusia.ro
Maria Zaharova

Maria Zaharova continuă să atace autoritățile de la Chișinău. De data asta, purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova a sărit la gâtul președintelui Maia Sandu în contextul alegerilor pentru funcția de bașkan la Găgăuziei. Ea a sugerat că cetățenii autonomiei trebuie să vorbească doar limba rusă și a acuzat-o pe șefa statului că a vândut Republica Moldova intereselor străine, conform deschide.md.

Vedem și faptul că decizia locuitorilor Găgăuziei de a nu accepta agenda rusofobă și neoliberală a provocat dezamăgire în rândul autorităților de la Chișinău. Sunt lansate chemări la anularea rezultatelor alegerilor, la derusificarea și românizarea autonomiei. În Moldova încă nu a fost anulat cuvântul Moldova? Încă nu i-a trecut una ca asta prin capul lui Sandu? Ea a făcut niște declarații total neverosimile precum că rezultatele alegerilor în Găgăuzia sunt influențate de faptul că toți vorbesc rusa în autonomie. Dar în ce limbă trebuie să vorbească, în română? În acea română care a venit în locul limbii moldovenești? Pur și simplu pentru că președintele R. Moldova are cetățenie română și promovează interesele altei țări?” a declarat Zaharova în cadrul briefingului săptămânal.

Ea a încercat, din nou, să țină lecții de istorie și să ascundă ingerințele Rusiei în Găgăuzia sub paravanul ”relațiilor tradițional prietenești”.

Sperăm că noua conducere aleasă a Găgăuziei va continua colaborarea cu țara noastră, cu regiunile rusești, confirmăm pregătirea noastră de a dezvolta relații cu Găgăuzia, care este tradițional prietenoasă cu Rusia. Din păcat, ca și în primul tur, reprezentanților ruși nu li s-a permis să participe în calitate de observatori. Asta în timp ce membrii misiunilor diplomatice ale altor state, în primul rând din Occident, au primit această posibilitate” a notat portavocea MID-ului rus.

La final, aceasta a insistat că autoritățile moldovenești sunt obligate să respecte alegerea populației din autonomie, ”care a spus un ”nu” clar tendințelor de rupere a relațiilor cu Rusia”.

Amintim că, în urma alegerilor pentru funcția de bașkan al Găgăuziei, învingător a ieșit candidatul Partidului ”ȘOR”, Eugenia Guțul, susținută masiv de autoritățile ruse.

Moscova a trimis chiar o echipă de polit-tehnologi pentru a o ajuta pe Guțul să învingă în scrutin.

Între timp, CNA și Procuratura Anticorupție au pornit o cauză penală pe faptul coruperii alegătorilor de către reprezentanții Partidului ”ȘOR”. În cadrul perchezițiilor de la sediul CEC al Găgăuziei, oamenii legii au ridicat mai multe documente, inclusiv listele electorale. Totodată, susțin autoritățile, există informația precum că pentru candidatul Partidului ”ȘOR”, Eugenia Guțul, ar fi votat persoane care nu se aflau în ziua votării pe teritoriul R. Moldova, dar și persoane decedate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.