Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Zaharova supărată pe Chișinău că a părăsit CSI: Linia adoptată de autoritățile moldovenești este ipocrită

rador
Maria Zaharova

Purtătorul de cuvânt al MID-ului rus, Maria Zaharova, continuă să lanseze falsuri despre importanța Comunității Statelor Independente (CSI) pentru Republica Moldova. În cadrul conferinței sale de presă, aceasta a declarat că un sfert din volumul comercial al Republicii Moldova este cu țările CSI, așa că decizia Chișinăului de a părăsi Comunitatea nu corespunde intereselor cetățenilor.

Linia adoptată de autoritățile moldovenești este ipocrită, când cer să se despartă de CSI nu se grăbesc să renunțe la avantajele sociale și economice din cadrul Comunității. Este vorba despre regimul liberalizat de vize, zona de liber-schimb, facilități de muncă și sociale pentru migranți. Nu pot să șteargă din scurta lor memorie istorică nici faptul că, până în prezent, aproape un sfert din volumul schimburilor comerciale ale R. Moldova este cu țările CSI. Și noi suntem doar bucuroși de acest lucru, nu avem nicio problemă cu acest lucru. De ce Maia Sandu are o problemă? Nu-i place că poporul ei primește venituri?” a declarat Zaharova.

În realitate, când vorbim despre schimburile economice, lucrurile stau un pic altfel. Deși Ucraina a părăsit CSI încă în 2018, în statisticile economice ea încă figurează ca membră a Comunității.

Astfel, în 2022, 24,1 la sută din exporturile R. Moldova s-au dus în CSI. Însă, dacă scoatem de aici exporturile care s-au dus în Ucraina, procentajul CSI scade până la 7,5%.

Notăm că, din totalul exporturilor moldovenești, 16,6% au ajuns în Ucraina, în timp ce în Rusia - doar 4,4%.

Același lucru se atestă și în cazul importurilor. Anul trecut, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, 23,7% din importurile în R. Moldova au venit din CSI. Fără Ucraina, această cifră scade până la 14,4%.

Cifrele atestă că declarațiile Mariei Zaharova sunt manipulatoare, de altfel ca și întreaga sa retorică. Aceasta a vorbit și despre summitul CPE din R. Moldova, care, potrivit ei, ”a provocat repulsia majorității cetățenilor, care au spus că organizarea sărbătorii solidarității europene într-o țară cu atât de multe probleme este cel puțin falsă și ipocrită”. Ea a continuat tirada cu obișnuitele acuzații la adresa Chișinăului, precum că se supune Occidentului, care se implică activ în treburile interne ale R. Moldova.

Spre deosebire de Occident, Rusia nu se implică în treburile interne ale R. Moldova, nu cere nimic, nu propune rescrierea sau redenumirea unor lucruri, nu pune nicio condiție, pur și simplu respectă acordurile existente, dezvoltă relațiile acolo unde încă nu au fost blocate de Sandu și echipa sa. Și pur și simplu urmărește cum, din păcate, oamenii veniți la putere sub lozinci total diferite distrug propria țară. Am vrea să credem că R. Moldova va renunța la politica de divizare a societății, totuși trăim în aceeași regiune” a mai declarat Zaharova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.