Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arme nucleare în Belarus | Maria Zaharova se declară surprinsă de reacția 'inadecvată' a Occidentului

Ria Novosti
Maria Zaharova

Ministerul rus de Externe s-a declarat surprins de reacția mai multor țări occidentale la deciziile privind dezvoltarea cooperării dintre Rusia şi Belarus în sfera nucleară militară.

''Reacția inadecvată a mai multor capitale occidentale la deciziile privind dezvoltarea cooperării noastre cu Belarus în sfera nucleară militară nu poate să nu stârnească nedumerire'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, într-un comentariu postat pe site-ul Ministerului rus de Externe, luni, conform Rador.

Potrivit acesteia, ''faptele denotă că țările NATO au fost cele care au introdus conceptul ''misiuni nucleare comune'' și continuă să-l urmeze de-a lungul multor decenii. ''În centrul acestui concept se află armele nucleare deținute de SUA, desfășurate în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia, iar personalul militar din aceste țări este instruit sistematic și din ce în ce mai intens în manipularea armelor nucleare și participarea la operațiuni pentru utilizarea lor în luptă", a notat ea în comentariu. ''Nu este un secret pentru nimeni nici faptul că modernizarea la scară largă în desfăşurare a bombelor nucleare americane și a transportatorilor acestora, utilizate în cadrul acestor misiuni, duce la tranziția acestui potențial către un nou nivel calitativ. În același timp, nu este ascuns caracterul deschis antirusesc al programelor militare ale SUA și NATO'', a mai spus Zaharova. Ea a mai declarat că este, de asemenea, evident faptul că cei din comunitatea internaţională au avut parte de o reducere doctrinară a Washingtonului a pragului de utilizare a armelor nucleare, în ultimii ani, cu o axare a atenției către scenarii limitate' de utilizare a acestora.

Ministerul rus de Externe notează că este îngrijorat de apelurile recente de extindere a geografiei depozitării bombelor nucleare americane în Europa, cu promovarea infrastructurii corespunzătoare până la granițele statului Uniunii Rusia-Belarus.

"În toți acești ani, Rusia a dat dovadă de reticenţă maximă. În spiritul eforturilor noastre din anii 1990 de a retrage toate armele nucleare din țările fostei URSS pe teritoriul Rusiei și de a le transfera într-o stare de nedesfășurare, am subliniat în mod constant necesitatea ca toate armele nucleare din străinătate să revină în Statele Unite și să înceteze implicarea țărilor non-nucleare în dezvoltarea aplicării lor. Toate acestea au fost ignorate sau respinse în mod direct", a mai spus Zaharova.

''În contextul războiului hibrid total declanșat de către Occident împotriva Rusiei și a intenției declarate a Statelor Unite și a NATO de a ne provoca o ''înfrângere strategică'', ar fi naiv să ne bazăm în continuare pe absența completă a oricărei contramăsuri militare-tehnice din partea noastră în acest domeniu'', a adăugat ea.

"Ne-am rezervat dreptul și ne rezervăm în continuare dreptul de a lua măsuri suplimentare necesare pentru a asigura securitatea Rusiei și a aliaților săi. Această sarcină va continua să fie abordată", a spus Zaharova. În același timp, a spus ea, ''în cazul nostru, este vorba despre Statul Uniunea Rusia-Belarus, care are oficial o doctrină militară comună''.

"Drept urmare, este vorba despre măsurile de securitate luate de statul Uniunea Rusia-Belarus pe propriul său teritoriu național. Au fost luate toate deciziile necesare în această chestiune și vor fi puse în aplicare cu strictețe", a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, într-un cometariu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.