Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marian Oprișan o 'perie' pe Viorica Dăncilă: a luat o decizie strategică care poate restabili climatul de normalitate

Inquam Photos / George Calin
Marian Oprisan Cex psd

Marian Oprișan, în calitate de președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, o ”periază” pe Viorica Dăncilă și salută demersul premierului legat de Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, fiind de părere că se poate restabili climatul de normalitate.

Citește și: Viorica Dăncilă, dezvăluiri din ultima seară de libertate a lui Liviu Dragnea: recunoaște TENSIUNILE dintre ei

Transferarea către MApN a Cimitirului din Valea Uzului este o decizie strategică

„În calitate de Președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și totodată ca om născut și crescut în județul Vrancea, locul unde au avut loc cele mai importante lupte din Primul Război Mondial, salut demersul consensual al Primului ministru Viorica Dăncila, în ceea ce privește Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului. Dispoziția prin care a solicitat Ministerului Apărării Naționale preluarea cimitirului este una strategică menită a restabili climatul de normalitate și respect pentru toți eroii”, arată, într-un comunicat, Marian Oprișan.

Potrivit acestuia, o dată cu preluarea necropolei de către Ministerul Apărării Naționale, mormintele eroilor care s-au jertfit pe aceste locuri vor beneficia de protejare, întreținere și reabilitare, iar memoria lor, indiferent de naționalitate, va fi cinstită în deplin respect cu normele de drept internațional și acordurile bilaterale în vigoare.

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat, sâmbătă, respectarea simbolurilor statale ale României și normele de ordine publică și face apel la responsabilitate în ceea ce privește acțiunile referitoare la situația din Valea Uzului, propunând ca acesta să fie preluat de Ministerul Apărării - având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumați militari de mai multe naționalități.

„În urma analizei situației concrete a Cimitirului eroilor căzuți în cele două războaie mondiale de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naționale a demarat procesul de fundamentare a procedurile legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război. Astfel, MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menținerii statutului de cimitir internațional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumați militari de mai multe naționalități, respectiv militari ungari, români, germani, ruşi, sârbi, austrieci și italieni”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru MEDIAFAX.

Potrivit ministrului, procesul de preluare a Cimitirului din Valea Uzului presupune consultarea tuturor părților implicate.

„Structurile MApN care vor prelua responsabilitățile administrării cimitirului internațional vor asigura respectarea dreptului neîngrădit al fiecarei țări de a-și comemora eroii căzuți în luptă și care sunt înmormântați aici. De asemenea, MApN are capacitatea să asigure efectuarea activităților de protejare și întreținere a mormintelor și de reabilitare a operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internațional, în deplin respect al normelor de drept internațional aplicabile și al acordurilor bilaterale ale statului român încheiate în acest domeniu cu țările care au eroi care odihnesc în cimitirul de la Valea Uzului”, a subliniat Gabriel Leș.

Potrivit unor surse avizate, procedura de preluare de către MApN a Cimitirului ar putea fi încheiată în maximum 30 de zile, în cazul în care există consens din toate punctele de vedere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.