Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marian Oprişan va solicita în instanţă preluarea managementului medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Focşani

Inquam Photos / George Calin
Marian Oprisan Cex psd

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, marţi, că va solicita în instanţă preluarea managementului medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani de către administraţia judeţeană, în cazul în care Ministerul Sănătăţii (MS) nu îşi va da acordul, potrivit Agerpres.

"În cazul în care Ministerul Sănătăţii (...) nu va continua procedurile privind transferul Spitalului Judeţean de Urgenţă 'Sf. Pantelimon', aşa cum se angajează în adresa VSC 3416/04.02.2020, CJ Vrancea va solicita acest lucru în instanţă şi va analiza dacă Ministrul Sănătăţii şi cei care au interese în această cauză nu se fac vinovaţi de abuz în serviciu", a precizat Marian Oprişan, într-un comunicat de presă.

La finele anului trecut, CJ Vrancea a solicitat MS preluarea managementului Spitalului Judeţean Focşani. Marian Oprişan afirmă că MS şi-ar fi dat acordul în acest sens, care a fost comunicat administraţiei judeţene în luna februarie, după ce, iniţial, solicitarea a fost respinsă chiar de ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

"Precizez că în 2019, Hotărârea nr. 194 prin care se transmitea Ministerului Sănătăţii solicitarea preluării managementului asistenţei medicale a Spitalului Judeţean de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Focşani de către Consiliul Judeţean Vrancea a fost aprobată de către toţi consilierii judeţeni din toate partidele. Am făcut această solicitare ca urmare a faptului că în ultimii trei ani de zile, am reuşit să investim în Spitalul Judeţean 8.000 miliarde lei vechi, atât în dotarea cu aparatură de ultimă generaţie, cât şi în reabilitarea secţiilor spitalului. Dar, pentru că (...) liberalii şi-au propus să îşi impună acoliţii în toate instituţiile statului, în luna ianuarie 2020, ministrul Victor Costache confundă Ministerul Sănătăţii cu propria sa moşie şi refuză transferul Spitalului Judeţean de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Focşani către CJ Vrancea. Ca urmare a demersurilor mele, Ministerul Sănătăţii revine şi, în data de 4 februarie 2020, anunţă că este de acord cu solicitarea CJ Vrancea de a prelua managementul asistenţei medicale a Spitalului Judeţean de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Focşani de către CJ Vrancea", a precizat Marian Oprişan.

Citește și: După demersul făcut de Dumitru Coarnă, încă un sindicat reacționează: În acest caz, absolut toate funcțiile trebuie egalizate la nivel maxim

Acesta susţine că nu există temei legal prin care MS să poată justifica menţinerea unui spital în administrarea sa şi îi acuză pe liberalii vrânceni că doresc ca, "prin manipulări mincinoase, să pună mâna pe Spitalul Judeţean".

"Fără să le pese de interesele vrâncenilor sau de serviciile medicale pe care aceştia le-ar putea primi pe viitor, în cursul zilei de astăzi preşedintele PNL Vrancea ia poziţie publică faţă de informaţiile privind transferul Spitalului Judeţean şi încearcă să inducă opiniei publice sentimentul că MS nu consideră în acest moment oportună solicitarea CJ Vrancea. Este, evident, o referire la adresa MS din ianuarie 2020, o referire care ignoră complet ultima comunicare a ministerului, în speranţa că prin manipulări mincinoase, PNL va pune mâna şi pe Spitalul Judeţean. Din luarea de poziţie a preşedintelui PNL Vrancea rezultă clar faptul că decizia MS încurcă grav planurile apropiaţilor Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, vrânceanul Ion Ştefan. Aceşti acoliţi se visează directori ai spitalului. (...) Nu exclud faptul că liberalii lui Grindă vor încerca, cel mai probabil, să stopeze, încă o dată, transferul Spitalului Judeţean de Urgenţă", a susţinut preşedintele CJ Vrancea.

Preşedintele PNL Vrancea, senatorul Cătălin Toma, susţine că această situaţie trebuie lămurită de instituţiile direct implicate, dar că lui Marian Oprişan "a început să îi fie teamă".

"Referitor la corespondenţa instituţională, acest fapt trebuie lămurit de instituţiile implicate în această situaţie, respectiv spitalul Judeţean, CJ Vrancea şi MS. În rest, pot să spun că Vrancea nu este a lui Marian Oprişan, ci a tuturor vrâncenilor. Înţeleg că lui Marian Oprişan a început să îi fie teamă. Asta este bine, înseamnă că suntem într-o competiţie. El (Marian Oprişan - n.red.) să îşi vadă de treabă, să asfalteze drumurile judeţene, să termine proiectul 'Vrancea Curată', care e început de mai bine de 11 ani. E păcat că introduce în tot acest context corpul medicilor, corpul funcţionarilor... După ce nu a luat managementul spitalului judeţean timp de mai bine de 10 ani...", a declarat Cătălin Toma.

Întrebat dacă liberalii susţin preluarea managementului Spitalului Judeţean de CJ Vrancea, Toma a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla în vară, după ce liberalii vor câştiga Consiliul Judeţean.

"Vă asigur că din iunie, după ce câştigăm alegerile, respectiv CJ Vrancea, vom face toate demersurile ca acest spital judeţean să aibă un management eficient, să nu mai existe dubii că serviciile sanitare în Vrancea nu pot fi şi ele de calitate. La Spitalul Judeţean nu este, în prezent, un management corespunzător", a spus Toma.

Reprezentanţii ministerului susţin că ministrul Sănătăţii nu şi-a dat acordul pentru preluarea managementului Spitalului Judeţean, iar actul semnat de secretarul de stat pe care îl invocă CJ Vrancea "nu are niciun fel de valoare juridică pentru un astfel de transfer".

"Nu a fost aprobată nicio astfel de solicitare, nu a fost aprobat niciun astfel de ordin. Domnul ministru Victor Costache nu a aprobat nicio astfel de situaţie. Nu putea să semneze un secretar de stat o astfel de hârtie. Nu există nicio aprobare. Nu ştiu ce reprezintă această hârtie (cea semnată de secretarul de stat - n.red.), dar aceasta nu are niciun fel de valoare juridică pentru un astfel de transfer. Un astfel de transfer trebuie să se facă printr-o hotărâre de guvern şi nu s-a elaborat nicio hotărâre de guvern în acest sens", a declarat purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.

Spitalul Judeţean Focşani este singurul de această categorie care se află încă în subordinea Ministerului Sănătăţii, toate celelalte spitale fiind deja preluate de consiliile judeţene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.