Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marilen Pirtea: Eliminarea orelor de educaţiei fizică la ciclul primar reprezintă un risc major pentru sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor

Inquam Photos/ Octav Ganea
scoala clasa elevi

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Marilen Pirtea, susţine că eliminarea orelor de educaţiei fizică la ciclul primar reprezintă un risc major pentru sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor, scrie Agerpres.

"România este pe locul doi în Europa ca manifestare a obezităţii infantile, fenomen ce arată cât de multă nevoie au generaţiile de copii intraţi pe băncile şcolii de orele de sport desfăşurate organizat în cadrul şcolii", a declarat, joi, Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de educaţie a PNL, într-un comunicat.

Deputatul liberal a precizat că afirmaţia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, potrivit căreia este improbabilă posibila modificare, prin Ordin, a planurilor-cadru aplicabile ciclului primar, demonstrează doar că "în minister este destul de mult haos", întrucât nu se ştie ce fel de decizii se pregătesc. 

Marilen Pirtea a mai punctat că nu este suficient ca ministrul să afirme că nu va accepta o astfel de modificare, între timp, încrederea în sistemul de educaţie diminuându-se prin vehicularea în spaţiul public a acestei schiţe de Ordin. 

"Nu sunt prea convins că redactarea Ordinului prin care urma să fie eliminată Educaţia fizică din planul-cadru aplicabil claselor 0-3 este absolut întâmplătoare. Poate că s-a discutat, totuşi, la nivel înalt, în Ministerul Educaţiei, despre o astfel de decizie aberantă care poate avea efecte complet nedorite pentru sănătatea copiilor din ciclul primar", a arătat deputatul PNL.

Citește și: Viorel Cataramă susține că revendicările taximetriștilor nu au niciun fundament economic

Vicepreşedintele liberal al Camerei Deputaţilor subliniază că sănătatea elevilor depinde foarte mult de tipul de pregătire de care care aceştia beneficiază în şcoală, iar orele de educaţie fizică se află printre cele mai importante forme ale educaţiei complementare şi armonioase pe care şcoala este chemată să o asigure. 

"Prin educaţia fizică desfăşurată în cadrul orelor de specialitate li se asigură elevilor şi condiţiile pentru dezvoltarea fizică echilibrată, dar şi pentru dezvoltarea psihică şi mentală. Fără aceste ore, poate deveni riscant să vorbim despre un mediu şcolar propice pentru creşterea capacităţilor cognitive şi psihice ale elevilor, mai ales în contextul în care aceştia sunt atenţi tot mai mult la ecranele telefoanelor, al tabletelor, al consolelor de jocuri. Tot mai multe recomandări specializate fac trimitere la limitarea timpului pe care îl petrec copiii cu jocurile sau navigarea pe terminale electronice, în favoarea activităţilor mai apropiate de mediul natural, mai sănătoase şi mai practice", a detaliat deputatul Marilen Pirtea. 

El a conchis că toţi cei implicaţi în procesul educativ sunt interesaţi ca elevii să fie activi şi implicaţi în timpul orelor la care participă, fiind de datoria fiecărui profesor să încerce să apere acele componente ale planului şcolar prin care li se oferă elevilor condiţii bune de dezvoltare a capacităţilor fizice şi mentale, iar educaţia fizică se află printre cele mai importante activităţi şcolare utile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.