Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marilen Pirtea le cere responsabililor din MEN să prezinte public un raport pentru anul 2018 cu solicitările de finanţare necesare elevilor olimplici

captura TV
Ministerul Educatiei

Liberalul Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, le cere responsabililor din Ministerul Educaţiei să prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzând toate solicitările de finanţare necesare participării elevilor la competiţii internaţionale, precum şi o situaţie generală a contribuţiei MEN la toate aceste participări internaţionale, scrie Agerpres.

Într-un comunicat transmis sâmbătă, Pirtea susţine că actuala guvernare "neglijează susţinerea tinerilor talentaţi", după ce un elev de liceu timişorean, calificat în finala competiţiei "Zero Robotics", organizată de NASA, la finalul acestei luni, a fost obligat să caute sponsorizări private pentru a-şi plăti deplasarea. 

Marilen Pirtea spune că în vara anului trecut a sesizat public Ministerul Educaţiei că este nefirească absenţa măsurilor de susţinere a tinerilor care performează şi se califică în etapele finale ale competiţiilor internaţionale. La acea vreme era vorba despre un elev din Suceava, care "nu a beneficiat de susţinerea ministerului pentru a participa la două olimpiade internaţionale - Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China", după cum arată liberalul. 

"Acum a intrat în atenţia publică un caz similar, de această dată de la Liceul 'Grigore Moisil' din Timişoara. Elevul Sebastian Maleş, din clasa a XII-a, s-a calificat în finala competiţiei 'Zero Robotics', organizată de NASA în SUA, la finalul acestei luni. Este pentru al treilea an consecutiv când elevii acestui liceu prestigios se califică în finala competiţiei internaţionale organizate de NASA, alături de Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate universităţi ale lumii. Cum Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prevăzut proceduri pentru finanţarea cheltuielilor impuse de participarea la astfel de concursuri, tinerii timişoreni talentaţi se orientează doar către fonduri obţinute din donaţii, deşi suma necesară, de 15.000 de euro, nu este deloc neglijabilă", afirmă Pirtea.

Citește și: Judecătorii au anunțat când vor da decizia în cazul ANULĂRII licitației pentru corvete: Francezii au făcut plângere

În acest context, el solicită din nou responsabililor MEN să prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzând toate solicitările de finanţare necesare participării elevilor la competiţii internaţionale, precum şi o situaţie generală a contribuţiei ministerului la toate aceste participări internaţionale. 

"De asemenea, aşteptăm cu interes şi o propunere publică prin care MEN să îşi asume o procedură de finanţare a participării elevilor români la competiţii internaţionale de prestigiu, de toate categoriile, astfel încât să fie evitate în viitor situaţiile critice care conduc la dezavantajarea unora dintre elevii cei mai merituoşi", conchide liberalul Marilen Pirtea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.