Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marina rusă minează porturile ucrainene din Marea Neagră (surse occidentale)

odesa

Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa şi Ochakiv după ce a plasat deja mine pe râul Nipru, ca parte a blocadei exporturilor de cereale ucrainene, potrivit informaţiilor americane recent desecretizate.

Oficialii americani au lansat şi imagini prin satelit care arată daunele provocate de rachetele ruseşti la începutul acestei luni asupra celui de-al doilea cel mai mare terminal de cereale al Ucrainei din apropiere de Mykolaiv. Reamintim aici contextul în care întreruperea exporturilor de cereale ameninţă să declanşeze o foamete globală. Rezervoarele de stocare a uleiului de floarea soarelui de la Mykolaiv au fost atacate miercuri.

Rusia a negat minarea în jurul portului de la Marea Neagră. Din contra, chiar a dat vina pe Kiev, susţinând că ucrainenii şi-au minat propriile porturi.

SUA declară că informaţiile sale indică o strategie concertată a Rusiei de a izola porţiunea de coastă aflată încă sub controlul ucrainei. „Statele Unite au informaţii că flota Mării Negre are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa şi Ochakiv”, a spus un oficial american.

„Putem confirma că, în ciuda afirmaţiilor publice ale Rusiei cum că nu exploatează nord-vestul Mării Negre, Rusia de fapt desfăşoară mine în Marea Neagră, lângă Ochakiv. Avem şi indicii conform cărora forţele ruse au minat anterior râul Nipru., relatează The Guardian.

„Impactul acţiunilor Rusiei, care au cauzat oprirea comerţului maritim în treimea de nord a Mării Negre şi care au făcut regiunea nesigură pentru navigaţie, nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a spus oficialul, subliniind că Ucraina a furniza a 10-a parte din exporturile globale de grâu, iar aproximativ 95% din aceste exporturi au părăsit ţara prin porturile Mării Negre.

Liderii caută rute terestre alternative, în timp ce Marea Britanie ş-a oferit să furnizeze expertiză tehnică Turciei, aceasta din urmă ţară oferindu-se să escorteze navele de marfă prin Marea Neagră. Dar Ankara a comunicat că nu a putut stabili o dată fixă a întâlnirii cu oficialii ruşi pentru a discuta despre respectivele convoaiele de cereale.

SUA a declasificat joi şi imagini din satelit care arată amploarea pagubelor provocate în urma atacului rusesc din 4 iunie asupra terminalului de cereale Nika-Tera din Mykolaiv, al doilea ca mărime din Ucraina.

„Imaginea arată clar că invazia rusă a Ucrainei a dus la distrugerea a trei dintre silozurile de cereale ale amplasamentului, precum şi a sistemului de transport care încarcă cereale pe nave”, a spus oficialul american. „Din cauza atacului Rusiei, capacitatea de export a terminalului de cereale a fost redusă cu cel puţin o treime”

Înregistrările video difuzate joi au dezvăluit daune grave la cel puţin două rezervoare de stocare a uleiului de floarea-soarelui de la un terminal din portul ucrainean Mykolaiv la Marea Neagră, cauzate de o rachetă rusă miercuri.

Kremlinul a negat oficial că a încercat să declanşeze o foamete globală, dar, la începutul acestei săptămâni, Margarita Simonyan, şefa publicaţiei ruse de propagandă Russia Today, a sugerat că aceasta a fost strategia.

„Foametea va începe acum şi [ţările vestice] vor ridica sancţiunile şi vor fi prieteni cu noi, pentru că îşi vor da seama că este imposibil să nu fie prieteni cu noi”, a spus Simonyan pentru Forumul Economic din Sankt Petersburg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.