Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marine Le Pen primeşte o LOVITURĂ din partea Justiţiei înainte de alegerile prezidenţiale

The Independent
Marine Le Pen

Parlamentul European a primit cererea justiţiei franceze de a-i ridica imunitatea eurodeputatei Marine Le Pen, în ancheta în care lidera Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă) este suspectată că ar fi recurs la angajări fictive de asistenţi din partea formaţiunii sale în legislativul de la Strasbourg, însă dezbaterea nu va avea loc înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, din data de 7 mai, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Vezi și: Înfrângere majoră pentru DNA: Un mega-dosar, făcut praf în instanță

Vezi și: Vești importante de la FMI: Ce se întâmplă cu economia României

Cererile de ridicare a imunităţii Marinei Le Pen şi a unei alte eurodeputate a FN, Marie-Christine Boutonnet, emise de justiţia franceză la sfârşitul lui martie, urmează să fie anunţate în şedinţă plenară, probabil pe 26-27 aprilie la Bruxelles. 

Cererile vor fi apoi transmise comisiei pentru afaceri juridice, a cărei şedinţă următoare este programată pe 3 şi 4 mai, cu câteva zile înaintea turului al doilea al prezidenţialelor. 

Comisia ar putea numi atunci un raportor responsabil cu examinarea cererii justiţiei franceze şi cu formularea de recomandări. Marine Le Pen este susceptibilă să fie convocată, dar păstrează libertatea de a refuza. 

Ridicarea imunităţii unui deputat în PE se poate produce doar printr-un vot în sesiune plenară, pe baza propunerii comisiei pentru afaceri juridice, la finalul unei proceduri de mai multe luni.

Vezi şi: Ministrul Carmen Dan, dezvăluiri despre operaţiunea de prindere a lui Ghiţă

Anchetatorii francezi încearcă să stabilească dacă Frontul Naţional a pus la punct un sistem prin care a remunerat activişti ai partidului din fonduri ale Uniunii Europene, prin intermediul unor contracte de asistenţi la Parlamentul European. 

Marine Le Pen a anunţat deja că nu dă curs niciunei convocări în cursul procesului electoral, iar judecătorii de instrucţie nu dispun de posibilitatea de a o constrânge să se prezinte. 

Pentru orice măsură coercitivă, ei trebuie să obţină mai întâi ridicarea imunităţii de către PE, aşa cum s-a întâmplat într-un alt dosar, instrumentat de alţi judecători de instrucţie, în care şefei FN i se reproşează că a preluat pe contul său de Twitter imagini cu execuţii ale Statului Islamic. 

O altă cerere a justiţiei franceze de ridicare a imunităţii Marinei Le Pen este în prezent examinată în aceeaşi comisie juridică a PE, în urma plângerii pentru defăimare depuse împotriva eurodeputatei de Christian Estrosi, fost primar al Nisei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.