Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mario Daghi: 'Uniunea monetară realizată doar pe jumătate pune în pericol blocul euro în cazul unei viitoare crize'

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat, sâmbătă, că răspândirea ideologiei iliberale amenință euro, dar este o iluzie că renunțarea la euro ar oferi o rută mai ușoară, relatează mediafax.ro.

citește și: Veste mare pentru români! Toți vor putea primi al 13-lea si al 14-lea salariu

Oficialul Băncii Europene a mai avertizat că o uniune monetară realizată doar pe jumătate ar putea fi în pericol în cazul următoarei crizei. În acest context, el a susținut că este nevoie de schimbări în ceea ce privește modul în care oprează blocul euro.

„Fascinația legată de reglementările și regimurile iliberale se răspândește; vedem pași mici făcuți înapoi în istorie. Numai continuând să progresăm, eliberând energiile individuale, dar și promovând echitatea socială, vom salva (Proiectul European) prin democrațiile noastre, cu unitate de scop”, a spus Draghi, sâmbătă, la Pisa.

Considerat salvatorul monedei euro, președintele BCE a invocat nevoia unei separări mai profunde a riscului privat, necesitatea de a finaliza uniunea bancară și pe cea financiară. Acesta a mai considerat că un sistem de sprijin lărgit la nivel european ar putea ajuta țările mai slăbite în cazul unor piețe „stresate”.

„În lipsa unor mecanisme adecvate de sprijin la nivelul zonei euro, la nivel individual, țările dintr-o uniune monetară pot fi expuse unei dinamici autoîmplinite pe piețele datoriei suverane”, a spus Draghi, în ceea ce pare a fi un avertisment probabil pentru Italia, ale cărei costuri de împrumut au crescut accelerat pe fondul unei scuze privind majorarea planurilor de cheltuieli ale Uniunii Europene.

Dar Draghi a mai spus că euro astăzi nu este la fel de rigid cum susțin unii. Chiar dacă este prea puternică pentru unii membri și prea slabă pentru ceilalți, această nealiniere a scăzut, de fapt, în ultimii ani, a susținut el.

Devalorizarea monedei ar oferi, de asemenea, puține beneficii, deoarece o devalorizare atât de mare ar fi necesară pentru a obține un avantaj real, ar amenința existența pieței unice a Europei și bunăstarea celor mai săraci membri ai societății.

De asemenea, devalorizarea monedei ar oferi puține beneficii, deoarece ar fi nevoie de o devalorizare atât de mare, pentru a obține un avantaj real, încât ar amenința existența pieței unice a Europei și bunăstarea celor mai săraci membri ai societății.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.