Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mario Draghi: Reglementarea bitcoin nu intră în atribuţiile BCE

Bitcoin

Reglementarea bitcoin nu intră în atribuţiile Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat marţi preşedintele instituţiei financiare, Mario Draghi, care a avertizat însă în legătură cu riscurile asociate volatilităţii monedei virtuale, relatează Reuters.

În ultima perioadă au apărut tot mai multe apeluri ca autorităţile, inclusiv băncile centrale, să intervină şi să reglementeze piaţa monedelor virtuale, unde au avut loc fluctuaţii mari ale preţurilor şi o proliferare a criptomonedelor.

Draghi a spus într-o discuţie video cu publicul, răspunzând unor întrebări, că interzicerea sau reglementarea acestor monede nu se află între atribuţiile BCE.

”Mulţi dintre dumneavoastră aţi întrebat dacă BCE va interzice bitcoin sau dacă va reglementa bitcoin. Trebuie să vă spun că nu este responsabilitatea BCE să facă acest lucru”, a spus Draghi, potrivit News.ro.

Citește și: Rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie 2018 la 4,3%, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare şi a celor nealimentare

Şeful Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BRI), Agustin Carstens, a cerut săptămâna trecută ca băncile centrale să pună capăt acestei ”scheme Ponzi” cu monede virtuale, prin restricţionarea accesului acestora în bănci şi infrastructura financiară.

Şefii celor mai mari bănci centrale din lume vor discuta acest  subiect la reuniunea G20 de la Buenos Aires, din luna martie.

Întrebat de un membru al publicului dacă el ar cumpăra bitcoin. Draghi a spus: ”sincer, m-aş gândi cu precauţie”.

Şeful BCE a subliniat că valoarea bitcoin a oscilat cu mult mai mult comparativ cu euro şi că monedele virtuale nu sunt susţinute de nicio instituţie publică.

El a adăugat că tehnologia utilizată pentru înregistrarea tranzacţiilor cu bitcoin este ”foarte promiţătoare” şi că se aşteaptă să aducă multe beneficii, el referindu-se la posibila utilizare a acesteia la efectuarea plăţilor.

Draghi a avertizat totuşi că tehnologia blockchain nu este încă suficient de sigură pentru a fi folosită de băncile centrale.

BCE şi Banca Japoniei au analizat de peste un an utilizarea blockchain pentru infrastructura pieţei financiare, iar în septembrie au anunţat că au fost obţinute rezultate promiţătoare, dar că nu au ajuns la o concluzie directă pentru folosirea în practică a acestei tehnologii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.