Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce rămâne după revocarea Laurei Codruța Kovesi. Cum a ajuns DNA să fie miza jocurilor politice

Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Codruta Kovesi

După mai bine de cinci ani, Laura Codruța Kovesi pleacă din funcția de procuror șef al DNA, ca urmare a revocării. În instrumentarea procurorilor rămân însă multe dosare de corupție, unul dintre ele vizând un personaj important din mediul politic: Liviu Dragnea.

De altfel, de la numirea în funcție, sub coordonarea lui Kovesi au fost trimise în judecată mai multe persoane publice, printre condamnările celebre din mandatele Laurei Codruța Kovesi numărându-se : Alina Bica, Elena Udrea, Mircea Băsescu, Dan Șova sau Nicușor Constantinescu.

Alții, însă, precum Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu, Sebastian Ghiță, Victor Ponta sau Toni Greblă au fost achitați, deciziile stârnind nemulțumiri legate de activitatea DNA și acuzații privind anchete abuzive. Astfel, tot mai multi politicieni, în special din spectrul Puterii, au criticat activitatea parchetului anticorupție, dar și pe Kovesi în mod special, cei mai vehemenți fiind liderii Parlamentului.

"Eu îmi exprim speranța ca la un moment dar să ajungem, în România, ca procurorii, o parte dintre procurori, să acționeze cu bună credință și pentru aflarea adevărului și respectarea legii și să înțeleagă exact independența pe care nimeni din clasa politică nu le-a știrbit-o, ci independența lor a fost știrbită de anumite acțiuni, gesturi, chiar presiuni, că ar fi bine să ancheteze, să facă cercetări cu două obiective esențiale: aflarea adevărului și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, nu să acționeze pe comandamente politice", a declarat Liviu Dragnea după revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Președintele României a anunțat, luni, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale, că a semnat decretul de revocare din funcția de procuror șef al DNA.

"Decretul de revocare emis de preşedinte lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiției"?, a replicat Laura Codruța Kovesi imediat după anunț.

Reacția șefei DNA a arătat că anunțul șefului statului a fost o surpriză, dar și lipsa unei comunicări cu acesta.

Decizia a venit în contextul în care Puterea anunța posibilitatea unei suspendări a șefului statului.

Scandalul privind conducerea DNA a început în urmă cu aproximativ doi ani cu informații privind dosarele DNA realizate pe baza unui protocol cu SRI și cu demisia prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, ca urmare a unor informații divulgate de Sebastian Ghiță. Ulterior, tot mai multe persoane, unele cercetate în dosare de corupție, au făcut dezvăluiri referitoare la presupuse abuzuri.

O înregistrare dintr-o ședință a DNA, informații referitoare la dosarele lui Sebastian Ghiță făcute publice de fostul deputat Vlad Cosma și o decizie a CCR privind existența unui conflict juridic ca urmare a anchetării OUG 13 l-au determinat pe ministrul Justiției să ceară revocarea procurorului șef al DNA.

Președintele Klaus Iohannis a respins cererea, iar Tudorel Toader s-a adresat CCR. Curtea a decis că Iohannis trebuie să o revoce la Kovesi. Pentru că un anunț al președintelui a întârziat, coaliția PSD-ALDE a avansat ipoteza suspendării președintelui. După 30 de zile, decretul a fost semnat.

În tot acest interval, legile justiției au fost modificate, o atenție deosebită fiind acordată răspunderii magistraților. Codul de Procedură Penală, contestat de cea mai mare parte a sistemului judiciar, a fost modificat și adoptat de Parlament.

Codul Penal a fost și el adoptat de forul decizional, cea mai importantă modificare fiind cea legată de abuzul în serviciu. Principalele modificări ale infracțiunii, respectiv ca răspunderea penală să fie atrasă doar dacă faptele sunt comise în avantajul faptuitorului sau al unui membru al familiei până la gradul II, au fost propuse de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Opoziția a susținut că multe dintre modificări sunt făcute în favoarea lui Liviu Dragnea si a clasei politice.

De-a lungul timpului, Laura Codruța Kovesi a fost unul dintre contestatarii modificărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.