Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marius Dunca: ”ZERO este respectul arătat vârstnicilor de Cristian Ghinea, ministrul ZERO al Fondurilor Europene

www.ziuaconstanta.ro
Marius Dunca

Senatorul PSD Brașov Marius Dunca consideră că este vital ca PNRR să fie rediscutat. Procentul din PIB al pensiilor nu poate rămâne la nivelul de 9,4%.  Președintele PSD consideră că pensiile românilor nu pot fi afectate din cauza proastei negocieri a fostului ministru Ghinea de la USR.

”Zero este respectul arătat vârstnicilor de Cristian Ghinea, ministrul zero al Fondurilor Europene, dar și de toți politicienii care se opun rediscutării PNRR. Cu toții avem părinți, bunici, avem o datorie morală și o responsabilitate față de ei. Din acest motiv, consider că este o obligație din partea Guvernului să negocieze cu Comisia Europeană astfel încât să poată fie aplicată Legea pensiilor, așa cum scrie în Programul de Guvernare. Procentul din PIB al pensiilor nu poate rămâne la nivelul de 9,4%, pentru că asta ar implica scăderea veniturilor vârstnicilor, ceea ce este exclus din perspectiva PSD. Nu se poate ca în următorii 50 de ani, pensiile să fie limitate la acest procent de 9,4% din PIB, în condițiile în care media în UE este considerabil mai mare – 10,8%, iar țări precum Franța sau Germania o depășesc.

Pensionarii din ziua de azi, din puținul pe care îl au, își ajută și copiii și nepoții. Este vital să continuăm politica de majorare a salariilor si pensiilor, după cum arată și cea mai recentă analiză a Avocatului Poporului. Suntem, din păcate, în situația în care salariul minim este mai mic decât coșul de consum.” a declarat parlamentarul.

Președintele PSD Brașov a vorbit și despre motivele pentru care nu poate crește vârsta de pensionare în România, dar și despre aplicarea interdicției cumulului pensiei cu salariul.

”Din păcate, speranța de viață sănătoasă în România este incomparabil mai mică decât cea din Uniunea Europeană. Conform datelor Eurostat, anul trecut, speranța de viață a scăzut cu 1,4 ani. În România, un bărbat ajuns la pensie mai trăiește sănătos 6 ani și jumătate, în Germania vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni, dar durata de viață sănătoasă este de 11 ani și jumătate. În Spania 12 ani și jumătate, iar în Polonia 8.

Cât privește interdicția cumulării pensiei cu salariul, orice evaluare și orice decizie trebuie să țină cont de imperativul respectării drepturilor fundamentale. Nimeni nu poate interzice cuiva să muncească. În schimb, PSD susține categoric aplicarea interdicției cumulului pensiei cu salariul, la stat, pentru cei care se pensionează „anticipat” pentru ca apoi să se reangajeze, tot la stat, pe funcții bănoase.

Oamenii care au muncit și au contribuit o viață întreagă la binele țării trebuie să aibă parte de o bătrânețe decentă. Pensiile bunicilor, ale părinților nu trebuie privite ca niște cheltuieli sociale care trebuie minimizate cu orice preț.” a concluzionat Marius Dunca, președintele PSD Brașov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.