Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marius Mihuţ, maestrul viorilor cu goarnă, a primit titlul onorific 'Tezaur uman viu'

Cult-ura.ro
marius mihut vioara cu goarna

Instrumentisul Marius Mihuţ, un făurar al viorii cu goarnă, a devenit cel de al patrulea meşter bihorean căruia i s-a acordat titlul onorific de "Tezaur Uman Viu", păstrător şi transmiţător al patrimoniului cultural imaterial din România, a informat, marţi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Titlul i s-a acordat în cadrul sesiunii pe anul 2020 a Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, alături de alte 10 persoane păstrătoare şi transmiţătoare de patrimoniu cultural imaterial, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ultimă oră! Nu se închid școlile în Capitală! Anunțul făcut de Monica Anisie

"Deocamdată este doar un titlu pur onorific, de recunoaştere a valorii acestor oameni. Deşi există, am înţeles că s-a votat în vară, o lege a meşteşugurilor în care există o prevedere că autorităţile locale pot acorda meşterilor indemnizaţii. Din păcate, pot acorda. Dar, pe de altă parte, acest titlu fiind unul naţional, apreciez că Guvernul ar fi cel care ar trebui să găsească o modalitate de a-i recompensa şi susţine", a declarat, pentru AGERPRES, directorul CJCPCT Bihor, Mircea Jacan.

Potrivit directorului Jacan, ceilalţi trei meşteri bihoreni care au primit titlul de "Tezaur uman viu" sunt maestrul lutier Gheorghe Rada (vioară cu goarnă), bituşerul (cojocarul) Moise Gavra, din comuna Vărzarii de Sus şi lădarul Ioan Oancea, din Budureasa.

Originar din satul Cihei, comuna Sânmartin, Marius Mihuţ, la cei 49 de ani, este unul dintre cei care duc mai departe tradiţia făuririi viorii cu goarnă, instrument simbol al zonei Bihorului, fiind unul dintre puţinii meşteri din judeţul Bihor şi din ţară. Faptul că Marius Mihuţ este în acelaşi timp şi instrumentist a fost un ajutor în perfecţionarea făuririi instrumentului.

Citește și: Clotilde Armand le răspunde lui Gheorghe Piperea și lui Dan Tudorache: De aici până la declarațiile caraghioase făcute de pesediști este o mare distanță

De la primele viori, s-a perfecţionat continuu în meşteşug, fabricând aproximativ 200 de viori cu goarnă, ajunse în mâinile unor instrumentişti de muzică populară care le apreciază pentru sunetul lor, timbru şi forţă. Aceste instrumente realizate de Marius Mihuţ au depăşit demult graniţele judeţului şi ale ţării, fiind achiziţionate de instrumentişti şi colecţionari din Ungaria, Germania, Austria, Italia, America şi chiar Japonia.

Deşi e ancorat în tradiţie, Marius Mihuţ este deschis inovaţiei, anul trecut realizând şi un instrument cu goarnă asemănător cu un violoncel.

În calitate de colaborator al CJCPCT Bihor, el participă la Târgul meşterilor populari, precum şi la alte târguri din ţară atât în calitate de meşter lutier cât şi în cea de instrumentist.

"Vioara goarnă, un unicat în România, şi-a pus amprenta inconfundabilă pe muzica populară bihoreană. Nu putem concepe Bihorul fără vioara cu goarnă şi de aceea păstrarea meşteşugului fabricării instrumentului este o speranţă pentru viitor. Putem spune că viorile lui Marius Mihuţ, prin sonoritate şi putere, sunt calitativ mai reuşite decât cele ale înaintaşilor. Meşterul Dorel Codoban şi-a dobândit măiestria căutând, experimentând şi perfecţionând, viorile sale ajungând la cel mai înalt nivel. Preluând meşteşugul de la acest nivel, Mihuţ îl duce şi mai sus", consideră etnomuzicologul clujean dr. Mircea Câmpeanu, citat în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.