Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marius Paşcan (PMP):Noul an şcolar - derută şi debusolare generalizate, şcoli fără autorizaţii şi manuale pline de greşeli

pmponline.ro
PMP sigla

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că noul an şcolar a început într-o "derută şi debusolare generalizate", cu majoritatea şcolilor fără autorizaţii sanitare sau de securitate la incendii şi cu manuale şcolare pline de erori. 

"A început noul an şcolar într-o derută şi debusolare generalizate. Aproape 2,9 milioane de elevi au început şcoala luni în întreaga ţară. Conform datelor statistice oficiale, din cele 6.200 de şcoli la nivel naţional, 3.892 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar circa 4.000 nu au autorizaţie sanitară. Tabloul acesta sumbru este completat grotesc prin manualele editate în acest an pline de grave erori şi greşeli de conţinut inadmisibile. Potrivit celor mai recente date prezentate de Eurostat, în momentul de faţă, suntem pe locul trei în Uniunea Europeană la părăsirea timpurie a şcolii. Pe tinerii care renunţă prematur la studii îi aşteaptă şomajul, sărăcia şi marginalizarea", a arătat Paşcan, într-o conferinţă de presă, potrivit agerpres.ro. 

Potrivit acestuia, cele mai importante manuale pentru educaţia copiilor, precum cele de limba română, matematică, biologie, geografie şi istorie abundă în greşeli de conţinut, ceea ce ne indică, în primul rând, "nivelul de pregătire al celor care conduc astăzi ţara". 

"Atunci când un manual este produs fără licitaţie, eliminându-se din start orice concurenţă, fără specialişti şi fără un control temeinic, rezultatele evidenţiază adevăratul scop ale acestei maşinaţiuni oneroase, adică furtul din banii publici, controlul politic al unei pieţe de circa 15 milioane de euro, specialitatea 'casei' PSD-ALDE (...) 4.000 de unităţi de învăţământ nu au avize sanitare, astfel încât elevii încep anul şcolar într-o clădire fără apă curentă sau potabilă, fără grupuri sanitare, iar aproximativ 2.300 de şcoli au toalete în curte. Sarabanda problemelor majore include şi riscul crescut la cutremure, mobilierul vechi sau neadecvat actului de studiu şi chiar absenţa gardurilor împrejmuitoare, menite a proteja unitatea de învăţământ de posibili intruşi neaveniţi", a subliniat deputatul PMP. 

Marius Paşcan a arătat că acest tablou de început de an şcolar este completat de deficitul grav de profesori titulari, chiar şi suplinitori, "deşi guvernele PSD-ALDE clamează susţinut dar, evident demagogic, prioritatea acordată învăţământului". 

"La nivel naţional, ministerul Educaţiei anunţă că sunt disponibile 30.000 de posturi, care pot fi ocupate şi în regim de plată cu ora. Iată, aşadar, unde a condus 'reformismul' declamativ fără nicio noimă şi fără vreo legătură cu realitatea, vădind doar bâjbâiala unei guvernări care demonstrează o inadmisibilă incapacitate managerială. Într-un atare context, conform datelor statistice actuale, aproximativ 42% dintre elevii români în vârstă de cincisprezece ani pot fi consideraţi analfabeţi funcţional, pentru că, deşi citesc un text, în fapt nu îi înţeleg conţinutul şi, ca atare, nu-l pot utiliza ca resursă. În comparaţie cu media europeană, care este de 20%, situaţia de la noi este cât se poate de îngrijorătoare", a mai spus Paşcan.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.