Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mark Davis, BERD: 'Corporaţiile trebuie să îndeplinească şi un scop social prin guvernanţa corporativă, nu să aibă doar viziunea tradiţională a profitului'

Mobiasbanca
BERD

Corporaţiile trebuie să îndeplinească şi un scop social, potrivit principiilor guvernanţei corporative, deşi există viziunea tradiţională conform căreia singurul motiv al unei corporaţii de a exista este să aibă profit, a declarat marţi directorul regional pentru România şi Bulgaria al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Mark Davis, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Liviu Dragnea își taxează propriii subalterni: Greșeală impardonabilă!

"Atunci când vorbim de întreprinderile de stat, avem câteva aspecte foarte specifice, şi unele din aşteptările faţă de guvernanţa corporativă publică sunt diferite faţă de cele pentru guvernanţa corporativă privată. Există acea viziune tradiţională că singurul motiv pentru a exista al unei corporaţii este să aibă profit. Dar, din ce în ce mai mult trebuie ca aceste corporaţii să îndeplinească şi un scop social. Care este acest scop în cazul întreprinderilor de stat? Trebuie să avem un echilibru între flexibilitate şi proporţionalitate şi, pe de altă parte, posibilitatea de a-şi îndeplini acest rol social", a afirmat reprezentantul BERD, la cea de-a 23-a ediţie a Conferinţei Europene pentru Guvernanţă Corporativă.

Citește și: Atenție, fermieri! Petre Daea anunță victoria – A fost eliminată

Mark Davis a afirmat că, în cazul companiilor de stat, aşteptările statului faţă de aceste firme trebuie clar definite.

"Pentru întreprinderile de stat trebuie în primul rând să ne gândim la interesul public, trebuie să justificăm implicarea statului şi trebuie să existe un mediu concurenţial, loial, şi să fie clare aşteptările statului cu privire la comportamentul respectivei întreprinderi de stat faţă de societate per ansamblu. Şi putem să ne gândim la acest rol şi când vorbim de companiile private", a explicat oficialul BERD.

Mark Davis a apreciat că guvernanţa corporativă oferă participanţilor la piaţă stimulente adecvate pentru ca aceştia să poată profita de noi oportunităţi de afaceri care să creeze valoare şi să asigure folosirea eficientă a capitalului.

Citește și: Klaus Iohannis, critică dură la adresa Guvernului PSD! Acuză un asalt fără precedent

"Să definim conceptul de guvernanţă corporativă: cum putem oferi un cadru de succes pentru a permite suficientă flexibilitate şi proporţionalitate pentru companii, cu diverse structuri şi deţinute de diverse entităţi. Am intrat pe site-ul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi acolo am constatat că guvernanţa corporativă trebuie să fie adecvată scopului, să ofere participanţilor la piaţă stimulentele adecvate pentru a profita de noi oportunităţi de afaceri care să creeze valoare şi să asigure folosirea eficientă a capitalului şi a celorlalte resurse. De asemenea, cadrul de reglementare trebuie să fie suficient de flexibil pentru a răspunde nevoilor corporative din mai multe tipuri de circumstanţe", a afirmat reprezentantul BERD.

Citește și: Răsturnare de situaţie în cazul bătrânei de 83 de ani concediate! Ecaterina Andronescu a reacționat în forță

Pe de altă parte, acesta a recomandat participanţilor la conferinţă să gândească precum acţionarii unei companii.

"La Morgan Stanley era tot timpul dictonul 'gândeşte ca un acţionar', şi am promovat acest dicton în echipele unde am lucrat. În munca mea, atunci când gândeşti ca un acţionar, poţi înţelege de ce au nevoie acţionarii, iar de cele mai multe ori au nevoie de sisteme care să le îmbunătăţească percepţia pe piaţă, structura de capital şi mai departe profitabilitatea", a afirmat Mark Davis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.