Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marocul întrerupe exodul migranţilor către enclava spaniolă Ceuta prin închiderea frontierei de la Tarajal

InfoMigrants
Ceuta Melilla

Poliţia marocană a închis miercuri punctul de trecere a frontierei de la Tarajal şi a întrerupt astfel exodul care a permis în ultimele două zile intrarea în enclava spaniolă Ceuta a 8.000 de migranţi fără documente, transmite EFE.

Oficial, guvernul marocan păstrează tăcerea, aşa cum a făcut-o în ultimele două zile, şi nu a făcut nici cea mai mică aluzie la cele întâmplate, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Spania se îndreaptă spre CRIZĂ: Peste 6.000 de migranți au intrat în enclava Ceuta, premierul promite intervenții

Sute de persoane care pe parcursul zilei de marţi s-au adunat în faţa punctului de trecere de la Tarajal, profitând de cea mai mică neatenţie a poliţiştilor pentru a trece frontiera către teritoriul spaniol, fac acum acelaşi drum, dar în sens invers, după ce şi-au dat seama că punctele de acces sunt închise.

Aşa cum a putut observa EFE, pe ultimul dig care separă Ceuta şi Castillejos (Fnideq, oraş marocan situat în regiunea Tanger-Tetuan-Alhucemas, foarte aproape de Ceuta) nu se mai afla nimeni, în schimb numeroşi migranţi vin dinspre Ceuta către Maroc. Forţele speciale marocane nu au permis nimănui să se apropie de dig, în ciuda tentativelor ocazionale ale unor grupuri de persoane care au încercat să înainteze.

Până în prezent, Marocul a acceptat returnarea a 4.800 de persoane, aproximativ jumătate din numărul total de migranţi care au intrat în Ceuta începând de duminică şi până marţi.

Pe de altă parte, ministrul pentru drepturile omului din Maroc, Mustafa Ramid, şi-a exprimat convingerea că Spania ştia "că preţul subestimării (Marocului) era foarte ridicat", după ce autorităţile de la Madrid au acceptat să-l găzduiască pe pământ spaniol pe secretarul general al Frontului Polisario (mişcarea de independenţă din Sahara Occidentală), Brahim Ghali, "duşman" al poporului său.

Într-un comunicat publicat pe contul său de Facebook, Ramid, care a deţinut în trecut şi portofoliul justiţiei, a acuzat Spania că a ales "relaţia cu Frontul Polisario" şi cu Algeria, ţară care sprijină această mişcare, "în detrimentul relaţiei sale cu Marocul". Ministrul marocan a susţinut că ţara sa "s-a sacrificat mult pentru buna vecinătate" şi că "ar fi trebuit să facă obiectul atenţiei" naţiunii vecine.

Relaţiile dintre Madrid şi Rabat s-au tensionat după ce la sfârşitul lunii aprilie liderul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, Brahim Ghali, a fost primit în Spania pentru a se trata de COVID-19, decizie ce a iritat guvernul marocan. Potrivit EFE, Marocul a răspuns acestei decizii permiţând intrarea în Spania a mii de migranţi ilegali prin Ceuta, în nordul Africii.

"Acceptul Spaniei de a-l primi pe preşedintele grupării armate Polisario, de a-l interna într-unul dintre spitalele sale sub o identitate falsă, fără a ţine cont de buna vecinătate care necesită coordonare şi consultare, sau măcar informare în astfel de cazuri, este iresponsabil. La ce se aştepta Spania de la Maroc, atunci când a văzut că vecinul său adăposteşte un responsabil al unui grup care a ridicat armele împotriva Regatului?", a mai scris ministrul marocan în comunicat.

Frontul Polisario, considerat o grupare teroristă de către Rabat, revendică dreptul la autodeterminare în Sahara Occidentală, fostă colonie spaniolă ocupată ulterior de către Maroc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.