Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturia șefului Black Cube: Am crezut că lucrăm pentru SRI și că Iohannis și-a dat acordul

www.cristoiublog.ro
documente Black Cube

Ziarul israelian Haaretz a publicat luni un amplu articol dedicat operațiunii Black Cube în România, o misiune executată în Romania de foști oameni ai serviciilor secrete angajati de Daniel Dragomir (ex-ofițer SRI) să caute informații despre Laura Codruța Kovesi, sefa DNA de la acea vreme. Articolul prezintă extrase din mărturia oferită de șeful firmei Black Cube în fața anchetatorilor, în Israel.

DIICOT a arestat în aprilie 2016 doi angajați Black Cube, în Hotelul Marriot. Cei doi, David Geclowicz și Ron Weiner, au fost prinși cu echipamente informatice cu care doreau să acceseze de la distanță computerul șefei DNA de la acea vreme, Laura Codruța Kovesi, precum și alte calculatoare ale unor membri ai familiei lui Kovesi. Black Cube a fost angajată să găsească dovezi compromițătoare împotriva fostei șefe DNA

Pe 27 iunie, șeful Black Cube, Dan Zorella, a fost interogat de poliția israeliană. Un investigator român a fost de față. El a povestit cum a ajuns firma sa să lucreze în România.

„La sfârșitul lui ianuarie 2016, o persoană pe nume Daniel Dragomir (fost ofițer SRI, n.red.) m-a contactat. Mediator a fost Gidi Zalibenski. L-am luat cu mine la întâlnire pe Udi Levy, fost oficial în serviciul de informații israelian și care a lucrat cu Meir Dagan (ex-șef Mossad, n.red.)”.

„Am zburat la București pe 1 februarie 2016 și am mers la Sheraton. Daniel a fost foarte atent la modalitatea de comunicare cu noi, așa cum se procedează în lumea serviciilor de informații. De exemplu, a folosit o aplicație intitulata Silent Phone si un serviciu de mesagerie numit Wickr. A folosit username-ul JohnDoe500 si mi-a scris 'Ne vedem la Hilton, la English Bar'. Mi-a mai zis 'O sa ma recunosti. O sa am un mar si un ziar pe masa'. Si intr-adevar, asa l-am gasit cand am ajuns”

Potrivit marturiei, Daniel Dragomir le-a spus ca a lucrat in SRI dar ca a fost inlaturat din cauza unor anchete de coruptie. El a zis ca ancheta era un „rahat”. Zorella a spus la interogatoriu ca el a crezut că a fost angajat de SRI, cu acordul directorului Eduard Hellvig si al președintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

„Apoi Daniel ne-a spus sa plecam de acolo si am mers la un restaurant din apropiere numit Nada Mas. Ne-a zis ca are nevoie sa aiba confirmarea sau infirmarea anumitor suspiciuni din jurul unor incidente din DNA. A zis ca Kovesi lucreaza cu adjunctul SRI Florian Coldea si ca impreuna au instaurat un regim de frica si teroare”, a relatat seful Black Cube.

Potrivit marturiei, Daniel Dragomir a spus ca este vorba despre o „problema nationala”.

„Am inceput sa ne dam seama ca este un caz sensibil si Udi a decis sa inceapa sa inregistreze intalnirea. Avea un pix-reportofon. Nu imi inregistrez clientii, dar Udi mi-a facut semn ca urmeaza sa inregistreze si am dat din cap in semn de aprobare”.

Zorella a dat inregistrarea politiei.

Ulterior, seful Black Cube a mers la fostul sef Mossad care i-ar fi spus ca operatiunea este finantata de SRI si ca este „o misiune importanta”. Dar Dagan a murit ulterior astfel ca politia nu a putut sa confirme aceasta relatare.

Potrivit lui Zorella, Dragomir le-a spus ca „a primit permisiunea SRI sa actioneze in numele organizatiei, astfel ca noi putem sa accesam mail-urile'

`Dagan nu il stia pe Dragomir. Mi-a zis ca o sa-l verifice si ca o sa revina. Dupa o zi, doua, m-a sunat. A zis ca a verificat in Romania si ca intr-adevar este o misiune foarte importanta si foarte sensibila. A zis ca ar trebui sa ne limitam operatiunile strict in interiorul Romaniei si astfel vom avea protectie de la SRI. A zis ca este o misiune importanta si ne-a urat succes”

Pe 16 martie, Zorella s-a intors in Bucuresti, s-a intalnit cu Dragomir la o casa conspirativa si Dragomir i-a dat lui Zorella 149.000 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.