Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturie cutremurătoare a unui supravieţuitor al atacului de la Charlie Hebdo

'Mă întreb cum am putut să scap', a mărturisit joi bulversat postului de radio France Info unul dintre supravieţuitorii atacului terorist de la sediul publicaţiei satirice franceze, el nefiind atins de gloanţe pentru că a reuşit să se ascundă în spatele unei mese, consemnează AFP, potrivit Agerpres.

Reporterul Laurent Léger participa miercuri la obişnuita şedinţă săptămânală a redacţiei, atunci când cei doi indivizi înarmaţi cu Kalaşnikovuri şi-au făcut apariţia. 'Pur şi simplu au tras în toată lumea' din încăpere, precizează el, dezminţind astfel informaţiile că teroriştii au cerut identitatea persoanelor pe care doreau să le execute.

'Era sfârşitul şedinţei şi dintr-o dată am auzit câteva bubuituri, apoi uşa s-a deschis şi un individ a pătruns înăuntru strigând 'Allah Akbar'. Apoi am văzut mult sânge şi jumătate din redacţie la pământ. Încă mă întreb cum am putut să scap', îşi aminteşte el clipele de groază trăite acolo. Pe teroristul pe care l-a observat îl descrie ca semănând cu un membru al GIGN sau RAID (unităţi de elită ale jandarmeriei şi poliţiei franceze), purta cagulă şi era îmbrăcat complet în negru. Supravieţuitorul povesteşte în continuare că imediat după ce acesta a deschis focul, în timp ce colegii săi cădeau răpuşi de gloanţe, el a avut noroc şi a apucat să se arunce în spatele unei mese dintr-un colţ, astfel că nu a fost observat de atacator.

'Totul s-a petrecut foarte repede (...) Niciunuia dintre puţinii supravieţuitori încă nu le vine să creadă că a fost într-adevăr ceva real', spune el mai departe. 'I-am văzut pe ceilalţi căzuţi la pământ, am auzit zgomotul gloanţelor şi apoi dintr-o dată linişte. Ne-am precipitat către răniţi, i-am luat mâna webmasterului nostru', care este în continuare în stare gravă, povesteşte în continuare Laurent Léger, amintindu-şi şi de mirosul intens de praf de puşcă.

El confirmă că directorul publicaţiei, Charb, una dintre victime, a primit ameninţări cu moartea după ce a publicat în anul 2006 caricaturi cu profetul Mahomed. Charb era de altfel însoţit şi la această şedinţă de un poliţist care ar fi trebuit să-i asigure protecţia, dar nu a apucat să riposteze şi a fost şi el ucis.

Cât despre viitorul publicaţiei, supravieţuitorul se arată hotărât să contribuie la scoaterea unui nou număr al revistei săptămâna viitoare. 'Nu vreau să facem un ziar necrologic, ci unul care arată că poate exista mai departe, că poate spune lucrurilor pe nume, care va continua să lupte împotriva prostiei umane, împotriva obscurantismului şi a tuturor fundamentalismelor', susţine ziaristul publicaţiei satirice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.