Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturie tulburătoare în procedura de destituire a lui Donald Trump: ambasador SUA ar fi spus Ucrainei că primește ajutor militar dacă-l anchetează pe Joe Biden

India Today
audieri congres sua

Ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, le-ar fi spus ucrainenilor în septembrie că ajutorul militar în valoare de 400 de milioane de dolari va fi deblocat dacă aceştia ar anunţa o anchetă la adresa lui Joe Biden, rivalul lui Donald Trump, a declarat un martor la audierile din Congresul american.

Alexander Vindman, un martor cheie în ancheta deschisă în vederea declanşării procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump, ofiţer american născut la Kiev şi consilier al Casei Albe, şi-a alertat superiorii ierarhici după ce l-a auzit pe preşedinte că a cerut Ucrainei să îl ancheteze pe unul din rivalii săi, informează AFP, potrivit Agerpres. Locotenent-colonelul Alexander Vindman a fost audiat public în Congres cu o zi înaintea mult aşteptatei audieri a unui apropiat al preşedintelui Donald Trump, care ar putea oferi informaţii decisive pentru anchetă.

Trump s-a declarat victimă a unei vânători de vrăjitoare, susţinând constant că dialogul telefonic a fost "perfect". Marţi, preşedintele a subliniat că "nu îl cunoaşte" pe Vindman.

În afară de Vindman, marţi au mai fost audiaţi şi alţi înalţi responsabili în faţa comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, care supraveghează aceste investigaţii.

Au mai fost audiați alți doi martori: fostul emisar american în Ucraina, Kurt Volker, şi superiorul lui Vindman din Consiliului de Securitate Naţională, Tim Morrison.

Cei doi au furnizat informaţii care l-ar putea ajuta pe preşedinte. "Nu am avut niciodată impresia că sunt implicat într-o formă de corupţie" a declarat Volker, în contextul în care democraţii ar putea reţine această acuzaţie la adresa lui Trump. Morrison, care a ascultat în direct convorbirea telefonică din 25 iulie, a asigurat, la rândul său, că a cerut păstrarea acesteia conform unei proceduri specifice pentru a "împiedica scurgerea" de informaţii. "V-a îngrijorat ceva din acest apel" telefonic? l-a întrebat un jurist angajat de republicani. "Nu", a răspuns Morrison după o pauză.

În pofida precauţiei, cei doi martori au confirmat totuşi mai multe elemente tulburătoare.

Volker a reiterat că a colaborat cu ucrainenii pentru ca aceştia să se angajeze public în anchetarea Burisma, compania care îl avea angajat pe Hunter, fiul lui Joe Biden, cu scopul de a obţine o invitaţie la Casa Albă pentru preşedintele lor. Proiectul de comunicat a fost, totuşi, abandonat în luna august.

Morrison a afirmat că ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, le-a spus ucrainenilor în septembrie că ajutorul militar în valoare de 400 de milioane de dolari va fi deblocat dacă aceştia ar anunţa o anchetă la adresa lui Joe Biden.

Sondland, un bogat om de afaceri numit ambasador după ce a donat un milion de dolari comitetului de nominalizare a lui Donald Trump, prezintă un interes deosebit pentru democraţi.

Miercuri, Sondland urmează să fie audiat la rândul său în Congres. În timpul audierii sale cu uşile închise, acesta a negat pentru început că ajutorul militar a servit pentru a face presiuni asupra guvernului ucrainean. Contrazis de alţi martori, el şi-a adus aminte că a vorbit despre acest subiect, între patru ochi, cu un consilier al preşedintelui ucrainean.

De nenumărate ori, Sondland a declarat că nu îşi aminteşte de convorbiri telefonice sau de întâlniri menţionate de alţii.

Dacă între timp şi-a recăpătat memoria, notează AFP, Sondland ar putea contribui la dosarul punerii sub acuzare a preşedintelui de către Camera Reprezentanţilor. Soarta lui Trump va depinde apoi de votul din Senat, unde republicanii deţin majoritatea.

Vezi si: SURSE Alianță cu 7 partide pentru Viorica Dăncilă: nume sonore negociază cu PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.