Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturii ale locuitorilor din comuna în care s-a prăbușit o nouă dronă: 'Se auzea o vâjâitură, s-a auzit o bubuitură puternică'

nufaru

Locuitorii din satul tulcean Nufăru spun că au auzit, miercuri dimineaţă, zgomotul făcut de un aparat de zbor de mici dimensiuni la impactul cu solul şi recunosc că nu ştiu unde să se adăpostească în caz de forţă majoră.

În acelaşi timp, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta susţine că autorităţile locale au obligaţia de a stabili locurile în care populaţia se poate adăposti în situaţii de urgenţă.

"Spre dimineaţă, s-a auzit o bubuitură puternică. Normal că ne-am speriat. Am ieşit afară şi nu am văzut nimic pe cer. Dacă simţim pericolul mare, ne gândim să plecăm, nu că vrem să plecăm. Dar unde să plecăm, nu ştim", a declarat Lucica Zînica, din satul Nufăru.

"Se auzea o vâjâitură deasupra casei, iar la scurt timp după vâjâitură s-a auzit şi bubuitura şi s-a şi simţit", a povestit, la rândul ei, Cristina Toader.

Unii localnici recunosc că nu au unde să se adăpostească în caz de forţă majoră.

"Cei din deal se pare că au văzut şi fum. La noi, geamurile au vibrat. Am putea pleca în Tulcea, în altă parte. Nu se poate construi aici (un adăpost - n.r.), pentru că pânza freatică e sus. Nu putem face nici măcar un beci", a arătat Violeta Ene.

Viceprimarul comunei Nufăru, Cristian Toader, a refuzat să facă vreo declaraţie oficială, dar a precizat că în comună există locuri în care populaţia se poate adăposti.

content-image

"Adăposturile civile au fost inventariate în ultima perioadă, inclusiv de când a început războiul în Ucraina. Cele mai multe sunt în municipiul reşedinţă de judeţ, iar în restul localităţilor autorităţile publice locale sunt, conform legii, abilitate să găsească spaţii de cazare, pentru adăpostirea populaţiei în situaţii de urgenţă", a precizat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Delta, sergent major Daniel Năstase.

Potrivit ISU Delta, aria de transmitere a mesajelor RO-ALERT în caz de atacuri aeriene ale Rusiei asupra infrastructurii portuare de la Dunăre a Ucrainei s-ar putea extinde de la cele opt localităţi în care tulcenii au primit în cursul nopţii de marţi spre miercuri primul mesaj de acest fel.

Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, în jurul orei 11,30, în zona localităţilor Nufăru şi Victoria din judeţul Tulcea, fragmente care ar putea proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

Conform procedurilor, un alt elicopter al Forţelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren şi pentru a ridica probe pentru efectuarea expertizărilor, accesul în zona respectivă fiind miercuri după-amiază restricţionat de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Zona respectivă se află la o distanţă de circa 15 kilometri sud de graniţa româno-ucraineană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.