DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mărturiile copiilor luați de ruși/ Reuniuni emoționante cu familiile după ce au stat luni de zile în taberele controlate de Kremlin (Video)

Il Fatto Quotidiano
copii ucraina

Un grup de copii ucraineni răpiți de autoritățile ruse și ținuți în tabere controlate de Kremlin timp de luni de zile au fost eliberați și s-au întors acasă, unde au avut parte de reuniuni emoționante cu familia, notează Daily Mail.

Cei 17 tineri au fost duși în Crimeea ocupată de Rusia atunci când orașele lor au fost invadate de forțele Moscovei și au fost mințiți că familiile lor i-au abandonat.

Bătuți cu tije de fier

Ieri, o organizație caritabilă i-a readus pe primii dintre copiii răpiți la casele lor, unde au povestit cum rușii îi băteau cu tije de fier dacă își exprimau sprijinul pentru Kiev.

Rusia este acuzată de Curtea Penală Internațională că a încercat să-i „reeduce” pe copii, în timp ce unele dintre victime au fost amenințate cu acte de violență și pedepsite pentru că și-au exprimat opiniile pro-ucrainene.

Un adolescent a povestit cum copiii au fost bătuți cu bastoane dacă vorbeau fără să fie întrebați.

El a mai mărturisit că un ofițer de securitate l-a avertizat: „Te vom duce la un internat, vei sta acolo și vei înțelege totul.

„O fată a fost lovită pe spate, avea o vânătaie mare pe spate de unde a fost lovită cu tija”, a adăugat el. „Stăteam în hol și acolo cineva a strigat «Glorie Ucrainei!»”, iar apoi cineva a răspuns „Glorie eroilor”.

„Într-un final a fost luat de acolo. Dar nu știu ce s-a întâmplat cu el”.

Copilul a mai povestit că persoanele care îl rețineau l-au amenințat că îl vor duce la Pskov, un oraș rusesc aflat în apropiere de granița cu Estonia, la 800 km de Kiev.

„Au spus că ne vor duce la Pskov... Undeva în Rusia, există un internat și acolo vei fi adoptat”, a povestit el. „Dar părinții noștri nu ne-au dat afară. Deci, nu ne puteți duce nicăieri!”.

Îndoctrinare politică

Unii dintre copiii intervievați de AFP au descris un nivel de îndoctrinare politică.

„Dacă nu cântam imnul național rusesc, ne puneau să scriem o notă explicativă. De Anul Nou, ni s-a arătat discursul lui Putin”, a declarat Taisia, în vârstă de 15 ani.

Yana, o fată de 11 ani a declarat că „totul era ca în lagărele normale”, dar oficialii din lagăr „ne puneau să cântăm și să dansăm când veneau inspectorii” de la Moscova.

Inesa Vertosh, în vârstă de 43 de ani, a declarat că fiul ei a devenit „mai serios” după lunga separare.

„Se uită la mine și îmi spune «Mamă, nu vreau să-ți povestesc despre asta, nu ai mai dormi noaptea»”.

Reuniune emoționantă cu familiile lor

La câteva momente după ce autobuzul care îl aducea pe el și pe alți zeci de copii din teritoriul controlat de Rusia a ajuns la Kiev, un băiat de zece ani a sărit direct în brațele tatălui său.

Denys Zaporozhchenko și-a ținut fiul în brațe și l-a sărutat pe frunte, iar după și-a îmbrățișat și cele două fiice, care se numărau printre cei 17 copii separați de părinții lor de luni de zile.

Reuniunea a fost organizată de Salvați Ucraina, un ONG care luptă împotriva deportărilor ilegale de copii ucraineni pe teritoriul controlat de Rusia.

„Tabere de vară” pentru copii în Crimeea

Zaporozhchenko și-a văzut ultima dată copiii în octombrie în Herson, când aceștia au plecat într-o așa-numită tabără de vară rusă.

El se aștepta la lupte dure în orașul său natal, pe măsură ce forțele ucrainene se apropiau de recucerirea acestuia, ceea ce au și reușit în cele din urmă în noiembrie.

Trimiterea copiilor săi în Crimeea - o peninsulă pitorească și turistică anexată de Moscova în 2014 - părea răul cel mai mic.

Oficialii ruși „au promis că îi vor trimite în aceste tabere pentru o săptămână sau două”, a declarat el pentru AFP.

„Când ne-am dat seama că nu ar fi trebuit să o facem (să-i lăsăm să plece), era prea târziu”, a spus el.

Familiile au fost uneori presate să își trimită copiii în așa-zisele vacanțe, a declarat Myroslava Kharchenko, un avocat care lucrează cu Salvați Ucraina.

„Oficialii ruși le-au spus părinților că au o oră să se gândească și că, dacă ucrainenii ajung acolo înainte, vor aduce mercenari americani care îi vor bate și viola pe cei mici”. După „șantaj, manipulare și intimidare, ei îi iau pe copii”, a adăugat Kharchenko.

Mai mulți părinți au fost nevoiți să pornească ei înșiși în această călătorie plină de peripeții pentru a-și găsi singuri copiii, a mai spus Kharchenko.

Însă, pentru prima dată, organizația Salvați Ucraina a organizat o acțiune de recuperare a  copiilor, asumându-și împuterniciri pentru părinții care nu pot face această deplasare.

Au închiriat un autobuz care a trecut prin Polonia și Belarus, apoi a ajuns în Rusia, iar după în Crimeea de unde au salvat și copii.

Curtea Penală Internațională a emis săptămâna trecută un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului său, acuzându-i de deportările forțate a 16.000 de copii ucraineni.

Eliberarea de ieri a fost lăudată de șefa UE, Ursula von der Leyen, care a anunțat că va contribui la organizarea unei conferințe privind asigurarea întoarcerii copiilor ucraineni duși în Rusia în timpul conflictului actual.

„Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri ale istoriei noastre, ceea ce se întâmplă acolo pentru a deporta copii. Aceasta este o crimă de război”, a declarat ea, după un summit al liderilor UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.