Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărul otrăvit oferit românilor de falimentara Euroins

ro.linkedin.com
euroins

Mărul otrăvit oferit românilor de falimentara Euroins

După ce “au pus în capfirma de RCA înregistrată în România, bulgarii propun să ne salveze bugetul” pe banii noștri, cu o firmă controlată direct de Sofia

Eurohold, grupul bulgar care controlează Euroins - fost lider în RCA și societate sancționată cu retragerea autorizației de funcționare pentru că nu putea garanta plata daunelor- afirmă de câteva săptămâni că a propus autorităților române o “soluție salvatoare”, menită să evite plata de către FGA a daunelor lăsate în urmă de societatea de asigurări. Dar datele arată că ne aflăm de fapt în fața unei noi încercări a Euroins de a păcăli autoritățile. Astfel, Eurohold vrea să plătească daunele lăsate în urmă tot de ei prin intermediul unei firme supravegheate direct din Bulgaria și cu ajutorul banilor românilor care ar urma să cumpere RCA de la acea firmă. Foarte important de precizat este faptul că, în cazul în care și respectiva firmă s-ar prăbuși, șoferii români nici măcar nu ar mai beneficia de despăgubiri de la FGA.

Bulgarii care controlează Euroins vor „să scutească”  românii de la plata a sute de milioane de euro chiar cu banii  românilor, folosind o firmă înregistrată și controlată din Bulgaria. Concret, celebra propunere despre care Euroins a vorbit insistent în ultima perioadă constă, de fapt, în câteva pagini trimise mai multor autorități ale statului român prin care bulgarii spun că vor relua vânzarea de asigurări în România, de data aceasta nu printr-o firmă înregistrată la noi în țară și supravegheată de ASF, ci printr-o entitate din Bulgaria supravegheată de autoritățile de acolo, care s-au remarcat cu mai multe ocazii prin “flexibilitatea” cu care tratează eventualele probleme pe care le întâmpină companiile bulgărești din domeniul financiar.

Mai mult de atât, lucru pe care Euroins a omis să îl spună în repetatele comunicate de presă prin care anunța “soluția salvatoare”, banii pentru plata daunelor nu ar veni de la grup sau dintr-un contract de reasigurare, așa cum au lăsat de înțeles, ci din viitoarele încasări ale noii societăți. Altfel spus, cu banii românilor salvează situația creată tot de ei prin aducerea Euroins în stare de faliment. Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat un deficit de capital de solvabilitate (SCR) de peste 400 de milioane de euro la Euroins, acesta fiind principalul motiv pentru care a și ridicat autorizația de funcționare a acestei societăți. Simplu spus, plata unor obligații de peste 400 de milioane de euro (mai ales daune) nu a putut fi garantată de Euroins, așa cum prevede legislația în vigoare. Foarte important, EIOPA, ar fi identificat un deficit de SCR și mai mare, adică circa 500 de milioane de euro, potrivit unor surse din domeniu.

Propunerea este cu atât mai greu de acceptat de orice instituție serioasă în condițiile în care una dintre condițiile puse de bulgari - culmea, pentru a relua vânzările în România, adică pentru a începe iar să colecteze banii șoferilor români  - este aceea de a li se preda portofoliul încă existent al Euroins România. Să nu uităm că Euroins România a fost de departe cel mai mare furnizor de lichidități al grupului Eurohold, cu afaceri în mai multe domenii.

Nu în ultimul rând, în ipoteza în care societatea pe care bulgarii vor să o aducă în România ar da și ea faliment, clienții și păgubiții din accidente cu șoferi asigurați RCA la respectiva firmă s-ar afla în fața unei situații cu mult mai grave, în condițiile în care nu se vor mai putea adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru plata despăgubirilor și vor fi nevoiți să ceară plata daunei organismului de garantare din Bulgaria. Aceasta ar f o  misiune dacă nu imposibilă, cel puțin extrem de dificilă și costisitoare, nu doar pentru că vorbim despre altă țară ci și pentru că disponibilitățile și posibilitățile de finanțare ale fondului din Bulgaria sunt cu mult sub cele ale FGA. Reamintim că FGA plătește absolut toate obligațiile societăților de asigurare falimentare, în limita a 500.000 de lei per creanță, posibilitatea ca instituția să nu achite fiind exclusă prin lege.

Ce a propus Euroins și cum ignoră deliberat legile Statului român?

Într-un document de doar câteva pagini trimis mai multor autorități din România și Bulgaria, Euroins, prin CEO-ul grupului Euroins Insurance Group (EIG), propune un “plan” în patru pași, care, printre altele, face abstracție de faptul că Euroins România face obiectul unei decizii asumate de o instituție independentă a Statului român: conform legii, asupra deciziilor ASF nu poate interveni nicio altă autoritate, atât timp cât reprezentanții Autorității sunt în exercitarea prerogativelor. Euroins România lasă în urmă un deficit de 400 de milioane de euro și aceeași societate a hotărât unilateral - și, ulterior, în ciuda voinței autorităților române- să transfere în Bulgaria, printr-un reasigurător din grup, și rezervele de daună pe care le mai avea. Și iată ce propun acum  bulgarii:

-           Împărțirea portofoliului Euroins România în două grupe: daune înregistrate înainte de 17 martie 2023 (data publicării în MOO a deciziei ASF) și daune înregistrate între 17 martie și momentul când se va face transferul portofoliului către noua firmă venită direct din Bulgaria și supravegheată de acolo

-           Transferarea portofoliului de daune vechi către Euroins Insurance Group AD (uitând că Euroins România a făcut deja acest lucru, transferând însă și rezerva de daune împotriva voinței ASF și folosind inclusiv o clauză care prevede că EIG RE va fi scutită de obligațiile de plată a daunelor și va rămâne, însă, cu toate activele, dacă Euroins România este sancționată administrativ, ceea ce s-a întâmplat deja).

-           Transferarea portofoliului de după 17 martie către o societate care să activeze în România în baza FOS (adică să încaseze bani de la șoferii români deși va fi supravegheată din Bulgaria).

-           Obținerea tuturor avizelor necesare pentru ca noua societate să activeze în România

Altfel spus, grupul Eurohold rămâne și cu rezervele de daună ale vechii societăți, dar și cu o societate nouă, cu un portofoliu semnificativ, autorizată să funcționeze. Practic, noua societate va fi cea care va plăti daunele, și nu grupul Eurohold sau alți acționari.

Euroins promite că va fi acum, după ce și-a pierdut autorizația, ce n-a fost niciodată în istorie: un bun plătitor

În esență, bulgarii promit că vor fi de acum înainte ce nu au fost niciodată, adică plătitori fără cusur. Vă prezentăm mai jos o istorie a Euroins, societate sancționată constant încă de la debutul pe piața din România, în 2008. La patru ani după ce a început să funcționeze din plin sub acționariat bulgăresc, Euroins face și obiectul primei sancțiuni majore. Societății i se interzice temporar dreptul de a mai vinde RCA, iar directorului Mihnea Tobescu i se aplică o amendă de 50.000 de lei, într-o perioadă în care amenzile date direct conducătorilor nu erau deloc o obișnuință. Șefului departamentului daune i se retrage aprobarea, o măsură în premieră pentru piața locală, cu excepția celor luate împotriva societăților care intraseră până atunci în faliment. ASF impune primul plan de măsuri pentru societate. “Măsurile se referă, printre altele la revizuirea de către EUROINS a instrucțiunilor, procedurilor sau normelor de constatare și lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraților cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire.”, consemnează documentele vremii.

De ce a luat supraveghetorul aceste măsuri? Răspunsul este în comunicatul de presă emis cu această ocazie:

  • reglementările și instrucțiunile de constatare și lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
  • a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii față de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună;
  • plata unor dosare de daună către păgubiți s-a făcut cu întârziere față de termenele prevăzute de normele legale;
  • au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire și la motivația respingerii.

Cele doar câteva zile în care Euroins nu a mai avut voie să vândă RCA nu au convins societatea să își reformeze major activitatea, iar vechile obiceiuri au fost curând reluate. Conflictele cu service-urile se întețeau, în timp ce compania creștea, iar gestionarea daunelor devenea o sarcină din ce în ce mai grea pentru departamentele subdimensionate ale Euroins.  După încă aproximativ patru ani, în  octombrie 2015, Euroins face obiectul unei alte măsuri semnificative a ASF. Între timp, societatea profitase de ieșirea din piață a celui mai mare concurent, Astra Asigurări (intrată în administrare specială în 2014 și în faliment în 2015), ocazie cu care prețurile au crescut, permițând Euroins să încaseze mai mult fără a pierde cotă de piață, ba chiar câștigând teren față de concurenți.

Euroins a intrat în procedură de redresare financiară în octombrie 2015, pe bază de plan, în urma unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară, care a constatat că managementul Euroins a supraevaluat activele și cheltuielile de achiziție ale companiei, a subevaluat rezervele tehnice și a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente. O lună mai târziu, autoritatea a anunțat că societatea își va majora capitalul social cu 400 de milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 200 milioane de lei până la 31 decembrie 2015, iar diferența până la finele acestui an, dacă mai este cazul. Operațiunea era parte a planului de redresare financiară aprobat de ASF. Primii 200 milioane de lei au intrat în conturile companiei în aprilie 2016 și capitalul a fost majorat de la 230,5 milioane de lei la 430,53 milioane de lei. Abia în 9 februarie 2017, ASF anunță că societatea a reușit să aducă încă 100 de milioane de lei ca aport la capital și să iasă astfel de sub planul de redresare.

În tot acest timp, societatea a continuat să acumuleze cotă de piață, beneficiind de prăbușirea unui alt mare concurent, Carpatica Asig, falimentat în 2016.

Altfel spus, a fost nevoie de un an și jumătate pentru ca Euroins să își îndeplinească obligațiile, iar atunci când a făcut-o era altă societate, cu o expunere mai mare. Aceste “păsuiri” uriașe constituie, poate, cea mai mare slăbiciune a celor care au controlat Euroins și nu doar Euroins în acea perioadă.

Urmează o perioadă în care Euroins anunță că trece prin “îmbunătățiri” majore, care, cel puțin pe termen scurt, au fost de fapt măsuri daunătoare pentru păgubiți. Amintim doar două situații, relatate la vremea aceea de presă: modernizarea call center-ului dedicat programărilor pentru constatarea daunelor și o restructurare fără precedent a rețelei de constatatori de daună. Prima acțiune, relata presa, s-a soldat cu un blocaj major, în condițiile în care timp de câteva luni programarea la constatare a fost un coșmar, timpul legal fiind depășit și cu săptămâni. A doua acțiune, declanșată de nou-numitul șef al departamentului daune, adus din grupul VIG, a luat prin surprindere pe toată lumea având, pe termen scurt și mediu același efect ca modernizarea call-center-ului, adică întârzieri în gestionarea dosarelor de daună. Martin Hashka, noul șef de la daune, a decis să concedieze aproape toți constatatorii deși, culmea, societatea fusese atenționată de ASF că are o structură de personal sub-dimesnionată din acest punct de vedere. Între timp, reclamațiile făcute de păgubiți la ASF explodează, ca și dosarele din instanță care vizau Euroins.

Ajungem în 2020, adică după încă aproximativ patru ani de la ultima sancțiune majoră, când ASF ia o nouă decizie de amploare în legătură cu Euroins.

Este retrasă aprobarea întregii conduceri, în frunte cu directorul Mihnea Tobescu, societatea este amendată cu 2,1 milioane de lei și este pusă sub un nou plan de măsuri. Mai mult, în premieră, este desemnat FGA ca administrator temporar al societății. Nici de această dată ASF nu reușește să meargă până la capăt cu sancțiunile, întrucât administrarea FGA nu a fost independentă ci împreună cu conducerea interimară desemnată de acționar. Altfel spus, accesul la situația reală a societății (de altfel recunoscută pentru că întârzia sau refuza să pună la dispoziție documentele cerute) nu a fost complet.  “În urma verificării, ASF a constatat o serie de deficienţe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum şi înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare”, arată un comunicat de presă.

Nici un an și jumătate mai târziu dispare de pe piață și City Insurance, alt concurent redutabil al Euroins și, ca și în precedentele ocazii similare, Euroins profită. De această dată, creșterea tarifelor RCA a fost atât de mare, încât veniturile societății explodează, doar faptul că în piață au revenit și jucători mari, cum ar fi Groupama sau Allianz Țiriac, făcând ca asigurătorul cu acționariat bulgar să nu ajungă la cote de piață fără precedent. Euroins reușește să facă și o majorare de capital de aproximativ 50 de milioane de euro și să își restabilească temporar indicatorii.

De această dată, ASF nu mai lasă Euroins să repete experiențele anterioare și intră într-o perioadă de controale intense. Datele publice arată că, între iulie 2020 și ianuarie 2023 au fost aplicate 17 sancțiuni cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei. Motivele sancțiunilor acoperă practic toată gama de abateri prevăzute de legislație, de la întârzieri la plata daunelor și plăți parțiale până la neconstituirea de rezerve, încălcarea normelor de solvabilitate sau lichiditate, neraportarea unor dosare sau refuzul de a pune la dispoziție documente. Este sancționată în trei rânduri și actuala șefă Euroins, Tanja Blatnik. După cum relata Capital toate aceste sancțiuni au fost confirmate și de instanțe. Practic, în ultimii doi ani, Euroins a fost controlată lunar, în toate aspectele activității sale, find pentru prima dată când ASF a reușit să aibă la dispoziție un tablou cât de cât complet al situației companiei de asigurări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.