Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Masacru în Sudan - Cel puțin 31 de morți în apropierea graniței cu Etiopia

Voice of Djibouti
Nil egipt etiopia sudan

Zeci de familii fugeau sâmbătă de violența în statul Blue Nile din Sudan, unde confruntările în curs între două triburi au ucis cel puțin 31 de persoane, au declarat oficialii locali. Cel puțin alți 39 de persoane au fost răniți și 16 magazine au incendiat de la izbucnirea violențelor de luni din cauza unei dispute asupra terenurilor dintre triburile Berti și Hawsa, notează Arabnews.com.

„Avem nevoie de mai multe trupe pentru a controla situația”, a declarat sâmbătă pentru AFP oficialul local Adel Agar din orașul Al-Roseires. El a cerut, de asemenea, mediatorilor să reducă tensiunile care au dus la mulți „morți și răniți”.

Nu a dat o taxă detaliată. Guvernatorul Nilului Albastru Ahmed Al-Omda a emis vineri un ordin care interzice orice adunări sau marșuri timp de o lună. Soldații au fost, de asemenea, dislocați, iar sâmbătă a fost impus un stațion de noapte. Ciocnirile au reluat sâmbătă, după o scurtă pauză, sâmbătă în apropiere de capitala statului Al-Damazin, au spus martorii.

„Am auzit împușcături”, a spus locuința Fatima Hamad din orașul Al-Roseires de peste râu față de Al-Damazin, „și am văzut fum ridicându-se” din sud.
Locuitorul Al-Damazin, Ahmed Youssef, a spus că „zeci de familii” au traversat podul spre oraș pentru a fugi de tulburări.
Un apel urgent pentru donarea de sânge a fost lansat de către spitale pentru tratarea victimelor din tulburări, potrivit unor surse medicale.
O sursă medicală de la Spitalul Al-Roseires a spus că unitatea „rămăsese fără echipament de prim ajutor”.
Este nevoie de „personal suplimentar”, a spus sursa, adăugând că numărul persoanelor rănite este „în creștere”.
Violența a izbucnit după ce tribul Berti a respins o cerere Hawsa de a crea o „autoritate civilă care să supravegheze accesul la pământ”, a spus un membru important al Hawsa.


Dar un membru senior al familiei Berti a spus că tribul a răspuns la o „încălcare” a pământurilor sale de către Hawsa.
Regiunea Qissan și statul Nil Albastru, în general, au cunoscut de mult timp tulburări, gherilele din sud fiind un ghimpe în partea fostului președinte puternic al Sudanului, Omar al-Bashir, care a fost înlăturat de armată în 2019 în urma presiunii străzii.


Experții spun că lovitura de stat de anul trecut, condusă de șeful armatei, generalul Abdel Fattah Al-Burhan, a creat un vid de securitate care a favorizat o reapariție a violenței tribale, într-o țară în care izbucnesc în mod regulat ciocniri mortale asupra pământului, animalelor, accesului la apă și pășunat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.