Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mascații au descins la mai multe domicilii din județul Iași, pentru a destructura o reţea specializată în înşelăciuni şi spălare de bani

www.cyd.ro
mascați, percheziții

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi efectuează un număr de 18 percheziţii domiciliare, în judeţ, în urma cărora 14 persoane vor fi aduse la audieri, conform agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă remis de DIICOT, este vizată destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu.

Conform sursei citate, din 2016 şi până în prezent, pe raza judeţului Iaşi a acţionat un grup infracţional organizat, care a avut ca scop principal săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, în domeniul imobiliar, simularea activităţii infracţionale fiind realizată prin intermediul unor acte juridice, cu aparenţă de legalitate.

"Principiul de bază al activităţii infracţionale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moştenitori sau cu moştenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafeţe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti. Totodată, membrii grupului au manifestat preferinţă pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menţionate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie", se precizează în comunicatul de presă

Procurorii DIICOT Iaşi mai spun că ulterior, moştenitorii erau contactaţi de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obţinerea actelor necesare şi la valorificarea terenului.

"După obţinerea actelor notariale, pentru imobilele respective, membrii grupului procedau la obţinerea sumelor de bani de la persoanele interesate de achiziţionarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care ulterior nu mai erau predate titularilor de drepturi. Astfel, persoanele vătămate erau menţinute în eroare, membrii grupului comunicându-le că procedurile legale nu au fost finalizate pentru valorificarea terenurilor şi că nu au obţinut vreo sumă de bani pentru imobilele respective. Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 2.500.000 euro", se menţionează în comunicatul de presă.

La sediul DIICOT Iaşi vor fi aduse, în vederea audierii, 14 persoane. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul SCCO Vaslui, IJJ Iaşi şi Grupării de Jandarmi Mobile "Alexandru cel Bun" Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Procurorii DIICOT şi Poliţia Română, cu sprijinul Jandarmeriei, efectuează miercuri dimineaţa o acţiune de amploare în toată ţara pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranţi, criminalitate informatică, trafic de droguri şi infracţiuni împotriva patrimoniului cu consecinţe deosebit de grave.

În cadrul operaţiunii realizate la nivel naţional, procurorii DIICOT împreună cu poliţiştii vor pune în executare 457 de mandate de percheziţie domiciliară şi 367 de mandate de aducere.

"Acţiunea relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracţiunile de trafic de persoane şi de minori, precum şi orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, parte a eforturilor autorităţilor române de aplicare a legii, de a combate în mod eficient acest fenomen infracţional", precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Totodată, sunt vizate şi grupuri infracţionale implicate în săvârşirea altor fapte aflate în competenţa de investigare a DIICOT, care au activat pe teritoriul naţional sau cu componentă transfrontalieră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.