Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mașina de spălat vase, inamicul invizibil: cât de periculoase sunt reziduurile chimice

gadgetreport.ro
intestine

Reziduurile de agenți de clătire de pe vase după curățarea în mașina de spălat vase pot afecta stratul protector natural din intestin și pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice. Este rezultatul unui studiu făcut de Institutul elvețian de cercetare a alergiilor și astmului.

Mașinile de spălat vase reprezintă o modalitate convenabilă de a curăța și usca rapid farfuriile, paharele și tacâmurile.

Cu toate acestea, un studiu recent realizat de cercetătorii de la Institutul elvețian de cercetare a alergiilor și astmului (SIAF), un institut asociat al Universității din Zurich (UZH), a dezvăluit că aceste aparate vin cu un risc. Studiul a constatat că un ingredient din agenții de clătire are un efect toxic asupra tractului gastrointestinal.

Reziduuri chimice pe farfuriile curate

Un ciclu tipic al unei mașini de spălat vase presupune circulația apei calde și a detergentului la presiune ridicată. După aceea, urmează un al doilea ciclu de spălare și uscare în care se aplică apă și un agent de clătire.

„Ceea ce este deosebit de alarmant este faptul că în multe aparate nu există un ciclu de spălare suplimentar pentru a elimina agentul de clătire rămas”, spune Cezmi Akdis, profesor de alergologie experimentală și imunologie la UZH și director al SIAF, care a condus studiul.

„Acest lucru înseamnă că substanțele potențial toxice rămân pe vase, unde se usucă apoi pe loc”. Atunci când vasele sunt folosite data următoare, acest reziduu chimic uscat poate ajunge cu ușurință în tractul gastrointestinal.

Acest lucru a inspirat echipa de cercetare condusă de Akdis să investigheze ce efect au componentele detergenților și agenților de clătire din comerț asupra barierei epiteliale din intestin – stratul de celule care căptușește tractul intestinal și controlează ceea ce intră în organism.

Un defect al acestei bariere este asociat cu afecțiuni precum alergiile alimentare, gastrita, diabetul, obezitatea, ciroza hepatică, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, tulburările din spectrul autist, depresia cronică și boala Alzheimer.

Straturi protectoare similare sunt prezente, de asemenea, pe piele și în plămâni.

După cum au arătat numeroase studii, mulți aditivi și substanțe chimice cu care ne întâlnim în viața de zi cu zi pot deteriora aceste straturi.

„Presupunem că barierele epiteliale defectuoase joacă un rol în declanșarea apariției a două miliarde de boli cronice”, spune Akdis. Această legătură este explicată prin ipoteza barierei epiteliale, pe care Akdis a contribuit la dezvoltarea ei în cei peste 20 de ani de cercetare în acest domeniu.

Substanțe toxice în agenții de clătire

Cercetătorii au folosit o tehnologie nou dezvoltată pentru studiul lor – organoizi intestinali umani și celule intestinale pe microcipuri. Țesutul formează o aglomerare tridimensională de celule care este foarte asemănătoare cu epiteliul intestinal la om.

Echipa a folosit diverse metode biomoleculare pentru a analiza efectul pe care detergenții comerciali și agenții de clătire îl au asupra acestor celule. Aceștia au diluat aceste substanțe pentru a reflecta cantitățile care ar fi prezente pe vasele uscate (de la 1:10.000 la 1:40.000).

Rezultatul a fost că dozele mari de agenți de clătire au ucis celulele epiteliale intestinale, iar dozele mai mici le-au făcut mai permeabile.

Cercetătorii au observat, de asemenea, activarea mai multor gene și proteine de semnalizare celulară care ar putea declanșa răspunsuri inflamatorii. O analiză mai detaliată a arătat că o componentă a agentului de clătire – etoxilații de alcool – era responsabilă pentru această reacție.

Potrivit lui Akdis, aceste descoperiri au implicații semnificative pentru sănătatea publică, scrie gadgetreport.ro.

„Efectul pe care l-am constatat ar putea marca începutul distrugerii stratului epitelial al intestinului și ar putea declanșa apariția multor boli cronice„, spune el. Akdis face apel la un răspuns imediat: „Este important să informăm publicul cu privire la acest risc, deoarece etoxilații de alcool par a fi utilizați în mod obișnuit în mașinile de spălat vase din comerț”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.