Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mass-media independente din Ungaria solicită guvernului Orban acces în spitale şi în centrele de vaccinare împotriva COVID-19

REUTERS
spital vaccinare centre Ungaria

Zeci de mass-media independente ungare au dat publicităţii miercuri o scrisoare deschisă adresată guvernului condus de premierul Viktor Orban în care cer să se pună capăt restricţiilor asupra relatărilor despre sistemul de sănătate în timpul pandemiei de COVID-19, informează Reuters, potrivit AGERPRES.

Guvernul ungar a permis accesul în spitale şi în centrele de vaccinare doar pentru mass-media de stat, însă a dezminţit că a restricţionat în vreun fel relatările.

Însă mass-media independente susţin că li s-a interzis să discute cu medici. "Doctorilor şi asistentelor medicale nu le este permis să vorbească în public, în timp ce jurnaliştilor nu le este permisă intrarea în spitale, prin urmare nu putem evalua ce se întâmplă acolo", se subliniază în scrisoarea publicată de 28 de ziare, site-uri web şi alte mass-media independente.

În ultimele săptămâni, Ungaria a înregistrat cea mai mare rată de decese din lume la numărul de locuitori, iar pandemia afectează puternic sistemul de sănătate excedat, în pofida campaniei prin care a fost vaccinată o cincime din populaţie, una dintre cele mai mari procente din Europa.

Citește și: Prins fără mască de protecție, Vlad Voiculescu e furios pe protestatarii care au scandat împotriva medicilor! ‘Sunt consternat și furios’

Jurnaliştii i-au cerut lui Orban să-i lase să lucreze din incintele spitalelor şi centrelor de vaccinare, să le permită lucrătorilor din sistemul medical să discute cu jurnaliştii şi să înlocuiască briefingurile zilnice limitate cu informaţii în timp real.

"Cel puţin există un mesaj moral pe care vrem să-l transmitem", a declarat Tamas Onody-Gomperz, care scrie pentru publicaţia de stânga jelen.hu. "Guvernul a impus cenzura în cea mai importantă problemă publică vreme de un an. Este scandalos", a subliniat el.

Consiliul Europei a avertizat marţi că jurnaliştii din Ungaria se confruntă cu tot mai multe probleme în a relata despre pandemie. Guvernul ungar a infirmat aceste declaraţii, pe care le-a descris ca fiind "bazate pe supoziţii şi afirmaţii nedovedite".

Activişti şi organizaţii internaţionale au acuzat guvernul lui Viktor Orban de adoptarea unor măsuri severe împotriva libertăţii mass-media de când a preluat puterea, în 2010. Guvernul şi partidul Fidesz aflat la putere au negat că se amestecă în treburile presei ungare, pe care o declară ca fiind liberă, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.