Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsurătorile făcute în zona locuinţei care a explodat şi în curţile vecine indică în continuare prezenţa metanului, în diverse concentraţii

siberiantimes.com
conducta gaze explozie

Autorităţile din judeţul Dolj au continuat, luni, măsurătorile în satul Bâzdâna, comuna Calopăr, acolo unde o casă a fost demolată în urma exploziei unei pungi cu metan. Atât la locul producerii deflagraţiei, cât şi la locuinţele vecinilor măsurătorile făcute în zona puţurilor arată în continuare prezenţa metanului, în diferite concentraţii. Între timp, duminică seară, familiile din trei gospodării aflate în imediata apropiere a casei în care a avut loc explozia au fost relocate, cei care locuiau în respectivele care plecând la rude, potrivit news.ro.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Dolj, măsurătorile realizate, luni, de echipajul CRBN (chimic, radiologic, biologic, nuclear) indică în continuare prezenţa metanului în zona exploziei şi în curţile vecine.
La locul producerii exploziei, în zona puţului, la o adâncime de 10 centimetri concentraţia de metan este de sută la sută. La distanţă de puţ, concentraţia scade semnificativ. Şi în exteriorul casei, la o adâncime de 10 centimetri concentraţia de metan este tot de sută la sută. Măsurătorile realizate în cele două gropi formate în casă în urma deflagraţiei arată 21% concentraţie de metan în una dintre gropi, la doar 10 centimetri adâncime, şi 40% concentraţie de metan în cealaltă groapă formată. În zona camerei de zi a locuinţei, concentraţia de metan este de 27,5%, iar în interiorul beciului este de 4,5%, la doar câţiva centimetri distanţă de beci concentraţia de metan fiind zero.
La una dintre vecinele locuinţei unde s-a produs explozia, concentraţia de metan măsurată la o distanţă de 5 centimetri deasupra fântânii a fost de 24%, la un alt vecin concentraţia de metan la o distanţă de 10 centimetri deasupra puţului a fost tot de 24%, în timp ce un al treilea vecin nu a fost acasă pentru ca echipajul specializat în astfel de operaţiuni să realizeze măsurătorile.
Duminică seară, vecinii bărbatului în casa căruia s-a produs explozia şi-au părăsit locuinţele, patru persoane din trei gospodării mergând la rude, unde vor rămâne până când în zonă se vor definitiva măsurătorile şi cercetările.
”Autorităţile au decis că este cea mai bună soluţie pentru moment, pentru a nu-i expune vreunui pericol”, au precizat, în acest context, oficialii Prefecturii Dolj.
Săptămâna trecută, un bărbat din Dolj a ajuns în stare gravă la spital cu arsuri de gradele 1 şi 2, după ce locuinţa în care se afla a explodat. Acesta ar fi descoperit o pungă cu gaze în curtea sa din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, în urmă cu doi ani, moment în care a alertat şi autorităţile, însă nu a fost luată nicio măsură. Acum, bărbatul a forat un puţ în curtea locuinţei, iar gazul a ars timp de aproximativ o săptămână, până s-a produs explozia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.