DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Măsuri antitero fără precedent în România. Cine sunt cei vizaţi

antitero avion

România ia măsură fără precedent în domeniul prevenirii terorismului. Toate datele celor care vin, pleacă sau fac escală cu avionul în ţara noastră vor fi înregistrate de MAI. În cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră se înfiinţează Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (UNIP).

La inițiativa MAI, Guvernul a adoptat în ședința de miercuri Ordonanța privind utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism, a infracțiunilor conexe acestora și a infracțiunilor contra securității naționale, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale.

Sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităților naționale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potențialelor amenințări la adresa securității naționale, în scopul contracarării acestora.

Costul total al înființării UNIP este de 151.506,99 de euro, cofinanțarea din partea Comisiei Europene având o valoare de 88,49%.

"Pentru România, care are perspectiva intrării în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene în primă etapă, este foarte important să implementeze măsuri și mecanisme necesare pe linia prevenirii și combaterii terorismului, raportat la actualul context de securitate europeană și internațională", a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În 2012, Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte finanțabile pentru înființarea unor astfel de unități naționale, care ulterior vor permite crearea la nivelul UE a unei rețele, care prin interconectare va putea permite statelor membre o valorificare eficientă a informațiilor astfel obținute, în scopul asigurării securității interne a Uniunii.

În aceste condiții, la nivel european, există state care au adoptat deja legislația privind colectarea și utilizarea acestor date, precum Franța, Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și țări care sunt în curs de adoptare a unei astfel de legislații.

Ordonanța aprobată are la bază principiile stabilite prin Legea nr. 677/ 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, stabilind măsurile de protecție necesare, cum sunt perioada de păstrare a datelor, exercitarea drepturilor de către persoanele vizate și răspunderea pentru prejudicii.

Actul normativ include dispoziții cu privire la evaluarea eficienței aplicării sale după o perioadă de 5 ani de la intrarea în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.