DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DOCUMENT Ludovic Orban a fost ascultat de Comisia Europeană: Importurile de echipamente medicale din țările non-UE scutite de taxe vamale și TVA

parlamentul european

Cererea lui Ludovic Orban a fost auzită la Bruxelles! Comisia a decis vineri să aprobe cererile primite din partea statelor membre şi a Regatului Unit care solicitau scutirea temporară de la plata taxelor vamale şi a TVA la importurile de dispozitive medicale şi de echipamente de protecţie din ţări terţe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului.

Documentul poate fi citit AICI

Decizia de vineri se aplică retroactiv de la 30 ianuarie.

"Comisia a decis astăzi să aprobe cererile primite din partea statelor membre şi a Regatului Unit care solicitau scutirea temporară de la plata taxelor vamale şi a TVA la importurile de dispozitive medicale şi de echipamente de protecţie din ţări terţe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului. Această măsură va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenţii medicali şi pacienţii au atât de multă nevoie", a informat CE.

Citește și: Ministru Muncii, Nelu Tătaru: Există în stoc un număr de teste suficient

Comisia a aprobat rapid cererile primite din partea tuturor statelor membre.

Această măsură include măştile şi echipamentele de protecţie, precum şi kiturile de testare, ventilatoarele şi alte echipamente medicale. Ea se va aplica pentru o perioadă de şase luni, cu posibilitatea de a fi prelungită.

„În această situaţie de urgenţă este vital ca echipamentele şi dispozitivele medicale să ajungă rapid acolo unde este nevoie de ele. Prin scutirea de la plata taxelor vamale şi a TVA la importul acestor produse din afara UE, Comisia Europeană ajută la îmbunătăţirea accesibilităţii acestor produse. Doresc să îmi exprim din nou recunoştinţa şi respectul profund pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii din întreaga Europă. Măsura luată astăzi ar trebui să îi ajute să primească echipamentele de care au nevoie pentru a se proteja şi a continua să salveze vieţi", spune Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

Citește și: Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: E o etapă pe care am reușit să o întârziem cât mai mult posibil

La 20 martie 2020, Comisia a invitat toate statele membre, precum şi Regatul Unit, să depună o cerere privind scutirea de la plata la taxelor vamale şi a TVA la importurile de echipamente de protecţie şi alte echipamente medicale din ţări terţe. Toate statele membre, precum şi Regatul Unit, au dat curs acestui apel.

Legislaţia actuală a UE dispune de instrumente excepţionale în sprijinul victimelor catastrofelor, care pot fi utilizate pentru a face faţă crizei sanitare fără precedent cauzate de coronavirus.

Legislaţia vamală a UE prevede posibilitatea de a acorda scutiri de taxe „în folosul victimelor catastrofelor”. Aceasta poate fi aplicată în cazul importurilor efectuate de organizaţii de stat sau de organizaţii caritabile sau filantropice autorizate. Pentru a acorda scutiri, este necesară o decizie a Comisiei, care acţionează la cererea statelor membre în cauză.

În mod similar, legislaţia UE în materie de TVA cuprinde dispoziţii asemănătoare referitoare la scutirea de la plata TVA a importurilor finale de anumite bunuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.