Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri de siguranță contra cazurilor izolate de gripă aviară depistate în Sectorul 1

gripa aviara

La nivelul Primăriei Sectorului 1 s-a constituit o celulă de criză pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară pe teritoriul acestei zone administrative. Potrivit unui buletin de analiză, emis de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, a fost confirmată influența aviară la cinci pescăruși găsiți morți pe malul lacului Grivița, în aval de barajul Străulești.

În aceste condiții, Direcția Sanitar - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, instituția care conduce celula de criză de la nivelul Capitalei, a stabilit o zonă de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri în jurul locației unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară. Această zonă de supraveghere cuprinde Sectoarele 1, 2, 5 și 6 din Municipiul București precum și localitățile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Chitila, Dragomirești Vale și Chiajna din județul Ilfov.

În cadrul celulei de criză, Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache a cerut tuturor directorilor din primărie să ia toate măsurile pentru a izola focarul de gripă aviară și pentru a preveni răspândirea sa pe raza Sectorului 1. “Doresc să asigur populația Sectorului 1 că administrația locală va aplica toate măsurile legale pentru a ține situația sub control. Până la această oră, în sectorul 1, nu a fost înregistrat nici un caz de gripă aviară la păsările domestice din gospodăriile populației. Fac un apel la cetățenii Sectorului 1 să respecte cu strictețe toate măsurile decise de administrația locală și de celelalte instituții implicate în combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Târgurile și expozițiile de păsări, interzise în Sectorul 1

Principalele măsuri adoptate în cadrul celulei de criză au fost următoarele:

 păsările să fie închise în adăposturi pentru evitarea contactului dintre păsările domestice și păsările sălbatice

 este interzisă permiterea accesului păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală, pentru a minimiza contactul acestora, direct sau indirect, cu păsările sălbatice

 interzicerea organizării pe teritoriul Sectorului 1 de piețe, târguri sau expoziții de păsări

 rațele și gâștele domestice vor fi separate de alte păsări de curte

 copiii să nu fie lăsați să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice

 este interzisă atingerea cu mâna neprotejată cu mănușă a cadavrelor de păsări.

Mai mult, medicii veterinari oficiali vor efectua inspecții sanitar-veterinare la păsările domestice din zona de supraveghere pentru a identifica eventuale noi cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări, prilej cu care vor informa deținătorii de păsări cu privire la măsurile care trebuie respectate pentru a evita apariția și răspândirea bolii. Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie din curtea proprie sau din locuri publice trebuie să fie anunțate, în regim de urgență, la Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, telefon 021/3480565, 0762.221.200, 0762.221.234, fax 021/3482352, e-mail office-bucuresti@ansvsa.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.