Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri dure în Rusia dacă critici armata: statul îți confiscă banii și poți face chiar închisoare

NDV
generali rusi armata rusa

Măsuri dure în Rusia dacă critici armata: statul îți confiscă banii și poți face chiar închisoare

Deputaţii ruşi au votat miercuri într-o primă lectură un proiect de lege care vizează confiscarea banilor şi a bunurilor oricărei persoane găsite vinovate de diseminarea de "informaţii false" despre armată, potrivit AFP, relatează Agerpres.

  • Acest document reprezintă o nouă ilustrare a măsurilor luate pentru a reprima criticile la adresa Kremlinului, după aproape doi ani de la invazia pe scară largă în Ucraina, notează sursa citată.

Textul a fost aprobat de 395 de deputaţi, potrivit lui Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), fără a preciza câţi din totalul celor 450 de deputaţi s-au abţinut sau au votat împotrivă.  De fapt, proiectul de lege nu prevede confiscarea absolută a tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci confiscarea banilor săi şi a fondurilor "utilizate sau destinate" să finanţeze activităţi "criminale", termeni care rămân totuşi foarte vagi. "Oricine încearcă să distrugă Rusia şi să o trădeze trebuie să primească pedeapsa pe care o merită şi să compenseze daunele provocate ţării", a declarat sâmbătă Volodin pe reţelele de socializare. Această măsură trebuie de asemenea să permită pedepsirea "ticăloşilor" care "murdăresc ţara noastră şi soldaţii" angajaţi în Ucraina, a insistat el.

Difuzarea de informații false

Textul prevede de semenea să autorizeze justiţia să retragă toate distincţiile onorifice ale statului persoanelor condamnate pentru "difuzarea de informaţii false". Acuzaţia de difuzare de "informaţii false" despre armata rusă este pasibilă de o pedeapsă maximă la închisoare de 15 ani. Mai multe sute de ruşi simpli au fost condamnaţi în virtutea acestui articol din Codul penal în ultimii aproape doi ani.

Context

Moscova a scos în afara legii criticile împotriva armatei la puţin timp după lansarea invaziei în Ucraina la 24 februarie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.