Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri extraordinare pentru salvarea lirei turcești. Banca Națională a Turciei crește dobănda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

wall-street.ro
lira turceasca

Comitetul pentru politică monetară al Băncii Naționale a Turciei, condus de guvernatorul Murat Cetinkaya, a majorat joi rata dobânzii la operațiunile repo (la o săptămână) cu 6,25 puncte procentuale, până la 24%, fapt ce a dus la o apreciere a lirei turcești la peste 3%, relatează Bloomberg, conform mediafax.

Majorarea de joi reprezintă cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii de referință de când Recep Tayyip Erdoğan a venit la putere, în urmă cu 15 ani, și depășește prognozele specialiștilor, care se așteptau la o majorare cu 3,25 puncte procentuale.

Decizia băncii a fost anunțată la doar câteva ore după ce președintele Turciei a emis un ordin care prevede că vânzările de proprietăți și acordurile de închiriere să fie realizate doar în lire turcești, conform presei internaționale. Independența politicii monetare a fost pusă în discuție, deoarece Erdoğan a promis în campania electorală din acest an să-și asume un rol mai important pentru a reduce ratele dobânzilor, reamintește Bloomberg. „Turcii tocmai și-au dat șansa de a menține lira și de a recâștiga încrederea pieței”, a declarat analistul BlueBay Asset Management, Tim Ash.

De altfel, Banca Centrală a Turciei a motivat decizia prin nevoia de a „genera un trend mai semnificativ de rebalansare a activităţii economice”. Lira turcească s-a apreciat joi cu 3,36% faţă de dolar, ajungând la un nivel de 6,131, în comparaţie cu valoarea de 6,344 înregistrată miercuri la închidere.

La jumătatea lunii august, Turcia a crescut taxele vamale pentru unele importuri din Statele Unite, precum cele de tutun, orez, automobile, alcool, cărbune şi cosmetice. În cazul alcoolului, taxele vamale au fost majorate la 140%, în cel al automobilelor la 120%, iar în cel al tutunului la 60%.

De asemenea, Erdoğan a susținut boicotarea produselor electronice americane, acuzând Statele Unite că ar fi declanşat un „război economic” împotriva Turciei. Erdoğan a mai avertizat şi că este pregătit să colaboreze cu Federaţia Rusă, cu China şi Iran pentru stabilizarea lirei turceşti. Nu în ultimul rând, preşedintele turc a ameninţat cu reformarea sistemului de alianţe pe care Turcia îl are şi a exlus ideea unui ajutor extern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.