Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri pentru consolidarea sistemelor informatice ale administrației

internet

Guvernul a aprobat un memorandum cu măsuri pentru consolidarea gestiunii sistemelor informatice ale administrației și dezvoltarea serviciilor de e-guvernare. Sunt avute în vedere două măsuri: constituirea și operaționalizarea unei structuri de coordonare și decizie la nivel înalt în ceea ce privește sistemele informatice guvernamentale: înființarea rolului de Coordonator pentru Tehnologia Informației alături de structura de suport, Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației și înființarea GovITHub, un program guvernamental coordonat de Cancelaria Prim-ministrului.

Coordonatorul pentru Tehnologia Informației (un rol cunoscut tradițional sub denumirea de CIO – Chief Information Officer – Guvernamental), împreună cu Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației, reprezintă o structură dedicată coordonării tehnologiei informației și proiectelor de IT la nivel național, care va asigura o viziune unitară în domeniul guvernării electronice. Misiunea principală a acestei structuri este dezvoltarea platformelor de guvernare electronică, astfel încât cetățenii să poata interacționa mai ușor cu statul. Activitatea și proiectele acestui departament vor face posibilă o mai bună comunicare între  ministere și instituții, sprijinind eforturile de simplificare și eliminare a birocrației. De asemenea, structura va urmări ca investițiile în IT ale instituțiilor publice  să fie făcute eficient, conform unei strategii și în interesul cetățenilor. Rolul Coordonatorului pentru Tehnologia Informaţiei va consta și în consolidarea protecţiei datelor cu caracter personal și în promovarea standardelor deschise şi reutilizabile în domeniu.

Pe de altă parte, GovITHub va fi un program guvernamental care îi va aduce la un loc pe cei care cred într-un viitor digital pentru România, prin transformarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. Acesta va funcționa în cadrul Guvernului, în colaborare cu Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației. Coordonarea GovITHub este asigurată de Cancelaria Prim-ministrului.

GovITHub va reuni specialiști din domeniul IT care vor să lucreze proiecte concrete ale administrației și care dezvoltă soluții de securitate cibernetică; antreprenori care vor să genereze soluții pentru servicii publice mai bune și factori de decizie. Scopul comun este rezolvarea problemelor stringente ale serviciilor publice și transformarea modului în care statul interacționează cu cetățenii și cu mediul antreprenorial. De asemenea, GovITHub va reuni companii, organizații și instituții partenere, va promova proiectele sale și va susține, pe criterii competitive și prin diferite mecanisme colaborative, proiectele care au potențial de dezvoltare. Comunitatea va coopta acceleratoare și incubatoare de afaceri, hub-uri IT, ONG-uri, fonduri de investiții, strartup-uri și companii private.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.