Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Matteo Renzi vorbeşte despre limitarea numărului de migranţi pe care să-i primească Italia

Sergio Mattarella Matteo Renzi

Liderul Partidului Democrat (centru-stânga) la putere în Italia, Matteo Renzi, a evocat vineri ideea unui 'numerus clausus' (număr limitat) pentru migranţi, explicând că ţara sa trebuie să-i salveze de pe mare, dar nu poate să-i primească pe toţi, informează AFP. 'Trebuie să existe un numerus clausus al celor sosiţi. Nu mai trebuie să ne simţim vinovaţi dacă nu putem să primim pe toată lumea. Trebuie să-i salvăm pe toţi, însă nu putem să-i primim pe toţi în Italia', a spus fostul şef al guvernului italian, într-o înregistrare video postată pe site-ul partidului său.

Guvernul de la Roma şi-a înmulţit în ultima săptămână apelurile la ajutor, cerându-le partenerilor europeni să-şi aducă o 'contribuţie concretă' pentru a încerca să stăvilească plecările de migranţi şi să-i repartizeze mai bine pe continentul european pe cei salvaţi de pe mare. Din totalul celor peste 101.000 de migranţi sosiţi în Europa de la începutul lui ianuarie pe Marea Mediterană, mai mult de 85.000 au debarcat în Italia, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Reuniţi joi la Tallin, miniştrii de interne ai ţărilor din UE şi-au exprimat susţinerea pentru un plan de acţiune prezentat de urgenţă de Comisia Europeană pentru a veni în ajutorul Italiei, dar şi-au menţinut refuzul de a-şi deschide graniţele pentru migranţii salvaţi. La reuniunea din capitala estonă s-a convenit şi ca Italia să propună un cod de conduită pentru ONG-uri, care sunt tot mai des acuzate că, prin operaţiunilor lor de salvare pe Marea Mediterană desfăşurate foarte aproape de coastele libiene, încurajează migraţii să se îndrepte către Europa.

Fost şef al guvernului, Renzi este deja în precampanie în vederea alegerilor legislative prevăzute să aibă loc până cel târziu în primăvara lui 2018 şi a înregistrat recent un succes în timpul alegerilor municipale parţiale care au însemnat o mare revenire a dreptei. 'El o spune, noi o vom face, stop invaziei', a reacţionat Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, aliată a Frontului Naţional francez, cu privire la ideea unui 'numerus clausus'. În faţa lipsei de solidaritate europeană, Renzi a reiterat vineri ameninţarea Italiei de a nu mai da bani la bugetul UE pentru ţările care refuză să primească migranţi, conform Agerpres.

'Aceste ţări iau banii Italiei, apoi construiesc ziduri. Dacă ne vom arăta mai fermi şi mai hotărâţi în discuţiile din următoarele luni pentru bugetul 2020-2026, ei vor suporta consecinţele', a atenţionat el. Sute de mii de migranţi proveniţi din statele Africii subsahariene au debarcat în Italia în ultimii ani după ce au traversat Libia, ţară unde persistă conflictele armate şi haosul ce au urmat înlăturării de la putere a lui Muammar Gaddafi, evoluţie care a implicat şi pierderea controlului asupra frontierelor Libiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.