Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mazăre, dat ÎN VILEAG în instanță: 'Era un fel de SECRET public în Constanţa'

www.libertatea.ro
Radu Mazare ICCJ

Reprezentanta unei firme austriece care dorea să construiască un mall în Constanţa a dezvăluit la instanţa supremă, în dosarul "Polaris”, în care este judecat fostul primar din Constanţa Radu Mazăre, că a semnat un contract de publicitate cu societatea SOTI controlată de Sorin Strutinsky în valoare de un milion de euro. Theresia Wilfinger a făcut aceste precizări în condițiile în care, iniţial, valoarea contractului fusese stabilită la 450.000 de euro. Wilfinger a tras concluzia că această sumă include și emiterea autorizaţiilor de construire, acest fapt fiind un fel de "secret public” în Constanţa, când edil era Radu Mazăre.

De asemenea, martorul a declarat în faţa judecătorilor că un intermediar i-a propus un arhitect care să se ocupe de obţinerea de autorizaţii pentru construcţia imobilului. "Aveam nevoie de un arhitect şi atunci Tudorel Dobre (un intermediar de la care martorul a cumpărat terenul - n.r.) l-a recomandat pe Felix Arsene pentru a obţine autorizaţia de construire.Nu ştiu ce legătură era între Strutinsky şi Arsene. Mi-au spus că este nevoie de un contract de publicitate că s-a deschis un mall. Aşa s-au gândit ei. Firma care a participat la discuţie, SOTI, a domnului Strutinsky, a spus asta. Nu mai ţin minte dacă Strutinsky a fost la prima sau la a două întâlnire", a arătat Theresia Wilfinger, potrivit Romaniatv.net.

Citește și: Blaga, 'ÎNGROPAT' în instanță, în dosarul lui Vâlcov: Contracte 'cu DEDICAȚIE'

În continuare, martorul a precizat că dacă iniţial a fost vorba de un contract în suma de 450.000 de euro, într-un final s-a semnat un contract pentru un milion de euro. "A fost întâi vorba de 450.000 euro, apoi de un milion şi eram sub presiune din cauza concurenţei. A fost încheiat contractul pe un milion euro. În orice caz, contractul a fost încheiat şi autorizaţia a fost obţinută", a continuat Willfinger.

Întrebată de judecător cu cine a semnat contractul, ea a arătat că Sorin Strutinsky a fost beneficiarul. "Dobre a spus că acel contract trebuie încheiat cu Strutinsky, care reprezenta firma SOTI, despre care mi s-a spus că e o firma de publicitate. Ne-am gândit că e nevoie de acest contract. Nu ni s-a spus chiar direct că dacă încheiem contractul vom primi mai repede autorizaţia", a mai arătat reprezentantul firmei austriece.

Chestionată dacă a dedus că suma este aşa mare deoarece publicitatea proiectului acoperea şi eliberarea autorizaţiilor, Willfinger a arătat că da, deoarece acesta era "un fel de secret public în Constanţa". "Dobre l-a indicat pe Strutinsky ca fiind persoana cu care trebuie să fie încheiat acest contract de publicitate. M-am gândit că e o legătură între încheierea contractului şi obţinerea mai rapidă a autorizaţiilor deoarece suma era mare. Pentru un astfel de contract, pentru faza de început în care se afla proiectul, suma potrivită s-ar fi situat între 250.000-300.000 de euro", a continuat martorul.

Citește și: Victor Ponta știe ce va face Klaus Iohannis: 'Nu mă vrea pe mine, avem o istorie mai specială'

În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.