Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May: Parlamentarii britanici se pot exprima LIMITAT faţă de Brexit

Premierul britanic Theresa May a decis să le ofere parlamentarilor posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în legătură cu procesul de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, însă cu condiţia ca ei să nu 'submineze' negocierile sale cu blocul comunitar, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Trei români au fost arestaţi în Belgia. Sunt suspecţi de CRIMĂ

May a anunţat că va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru începerea oficială a procesului de ieşire din UE până la sfârşitul lunii martie, dar a precizat că nu va face alte comentarii. Ea a mai spus că miniştrii sunt cei care vor decide când şi cum vor declanşa ieşirea din UE prin activarea Articolului 50.

Citeşte şi: Până şi avocaţii s-au săturat de teroristul din Paris. ' E clar. Nu va vorbi niciodată!'

Parlamentari ai Partidului Laburist de opoziţie au propus o moţiune în legislativ care cere o dezbatere amplă şi posibilitatea ca parlamentul 'să poată analiza corespunzător' planul guvernului pentru ieşirea din UE înainte de invocarea Articolului 50.

Într-un amendament propus sub semnătura lui May şi postat pe site-ul parlamentului, guvernul precizează: "Procesul ar trebui să se desfăşoare într-un mod care să respecte decizia poporului britanic, care a votat pentru ieşirea din UE".

Citeşte şi: STASI infiltrase spioni într-un mare partid din RFG

Orice analiză "nu trebuie să submineze poziţia de negociere a guvernului" odată activat Articolul 50, se arată în textul amendamentului propus de premier.

Pe de altă parte, mai mulţi parlamentari care s-au opus ieşirii Marii Britanii din UE la referendumul din iunie ar susţine acum procesul de părăsire a blocului comunitar, cu condiţia ca legislativul să aibă un cuvânt de spus, relevă un sondaj Reuters.

Curtea Supremă din Londra urmează să înceapă joi audierile în cadrul un proces deschis de managerul unui fond de investiţii pro-UE în încercarea de a o determina pe Theresa May să lase parlamentul să decidă cum, când şi dacă să invoce Articolul 50.

Citeşte şi: Autorităţile canadiene au reţinut un EURODEPUTAT ecologist. 'Este e mare ruşine!'

În sondajul online realizat de Reuters, membrii Camerei Comunelor - cu excepţia celor aproape 100 de membri care au şi posturi în guvern şi care sunt prin urmare obligaţi să urmeze poziţia premierului - au fost întrebaţi cum ar vota dacă ar avea această posibilitate.

Dintre cei 57 de parlamentari care au răspuns, peste 60% au spus că ar susţine începerea negocierilor oficiale. Peste o treime dintre respondenţii care au votat pentru rămânerea în UE la referendumul de la 23 iunie au afirmat acum că sprijină declanşarea procesului privind Brexit-ul.

Procurorul General Jeremy Wright va reprezenta guvernul în audierile care vor începe joi şi va susţine că decizia de ieşire din blocul comunitar este o competenţă pe care doar miniştrii o pot avea.

Citeşte şi: Captură record de droguri în Mediterană. Marfa era destinată jihadiştilor islamişti

Parlamentarii se aşteaptă ca o decizie finală să fie dată în decembrie de Curtea Supremă. O victorie a celor care au depus plângere ar însemna că parlamentul va fi cel care va dezbate Brexit-ul, va vota şi va trebui să adopte legislaţia corespunzătoare, un proces care ar putea întârzia ieşirea din UE.

Însă chiar dacă în Camera Comunelor s-ar da undă verde pentru începerea procesului oficial de părăsire a blocului comunitar, guvernul ar putea avea probleme în Camera Lorzilor, unde mai multe dintre măsurile sale din ultimul an au fost blocate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.