DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

MCIN aşteaptă retrimiterea proiectelor pentru Centenar şi vrea să clarifice bugetarea lor prin OUG

ministerul culturii

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţioanale aşteaptă ca instituţiile să retrimită, în variantă completă, proiectele pentru manifestările dedicate Centenarului şi vrea să clarifice mecanismul de bugetare a lor printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 5/2017, scrie NEWS.RO.

Citeşte şi: Decizie RADICALĂ: Parlamentul A INTERZIS pungile de plastic. Comercianţii vor plăti amenzi COLOSALE

Pe 6 martie, ministrul George Ivaşcu a participat la primul Comitet Interministerial dedicat pregătirii Centenarului Marii Uniri, convocat de prim-ministrul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Acolo, el a prezentat o analiză a stadiului actual al proiectelor şi o evaluare a situaţiei Departamentului Identitate Naţională (cu atribuţii în organizarea Centenarului Marii Uniri).

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a decis ca lista celor 2.042 de propuneri de proiecte (cifră specificată de un purtător al său de cuvânt), validate la finalul anului trecut, să fie anulată, deoarece fişele acestora nu erau complete.

Astfel, în prezent, MCIN aşteaptă din partea entităţilor - instituţii de stat, în mare parte - retrimiterea proiectelor în variantă completă.

Marţi seară, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a publicat pe site-ul său anunţul că supune consultării publice proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României.

Între specificaţiile proiectului de OUG semnat de Viorica Dăncilă se arată: „Anvergura, numărul mare, complexitatea şi diversitatea acestor proiecte şi manifestări dedicate Centenarului, precum şi de faptul că acestea sunt gestionate de către autorităţi diferite ca regim de finanţare şi de subordonare, se impune clarificarea mecanismului de bugetare şi finanţare special”.

„În lipsa clarificării mecanismului de finanţare nu va putea fi realizată asigurarea fondurilor şi o bună coordonare la nivel naţional a pregătirii manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial”.

Între modificările aduse OUG 5/2017 se numără instituirea posibilităţii ca reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale să participe ca invitaţi la şedinţele Comitetului Interministerial şi reglementarea situaţiilor în care unele proiecte nu pot fi finalizare în 2018.

Sumele romase neutilizate vor fi restituite, la finalul anului, la bugetul de stat, cu excepţia celor utilizate de către instituţiile finanţate din venituri proprii şi de către instituţiile publice finanţate din bugetele locale.

Sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului bugetar de către instituţiile finanţate din venituri proprii şi de cele publice finanţate din bugetele locale se reportează şi rămân la dispoziţia acestora, urmând a fi utilizate cu aceeaşi destinaţie, în anii următori, până la finalizarea obiectivelor de investiţii, proiectelor şi acţiunilor, până cel târziu la sfârşitul anului 2020.

În plus, beneficiarii au obligaţia să transmită lunar Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale un raport privind calendarul manifestărilor, acţiunilor, precum şi stadiul proiectelor derulate.

„În anul 2018, autorităţile şi instituţile publice, precum şi instituţiile din subordinea, coordonarea sau autoritatea acestora, indiferent de modalitatea de finanţare, au obligaţia aplicării măsurilor de identitate vizuală prevăzute în Ghidul vizual al Centenarului României (1918 - 2018) şi a Primului Război Mondial. Ghidul vizual al Centenarului României (1918 - 2018) şi al Primului Război Mondial se aprobă în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin ordin al ministrului culturii şi identităţii naţionale”.

Miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu (PNL), preşedintele Comisiei de cultură, a cerut Partidului Social Democrat să îl revoce pe George Ivaşcu din funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru faptul că „ne aflăm în situaţia de a nu avea, la finalul primului trimestru din anul Centenarului, niciun proiect aprobat pentru această sărbătoare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.