Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meciuri trucate: Infantino, acuzat că a permis Federaţiei Turce de Fotbal să-şi încalce regulamentul

Gianni Infantino

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, este acuzat că a permis Federaţiei Turce de Fotbal (TFF) să-şi încalce propriul regulament, în scandalul meciurilor trucate, în care a fost implicat clubul Fenerbahce.

În 2011, Fenerbahce a câştigat titlul la golaveraj în faţa echipei Trabzonspor, apoi s-a dovedit că noua campioană aranjase meciuri în acel sezon, alături de alte cluburi, şi toate acestea ar fi trebuit retrogradate, conform regulamentului TFF. Temându-se că absenţa din prima ligă a clubului Fenerbahce, unul dintre cele mai titrate şi populare din Turcia, ar fi dus la diminuarea sumei încasate din drepturile de televizare, oficialii TFF s-au gândit să schimbe regulamentul şi să scoată retrogradarea dintre sancţiunile pentru meciuri trucate. Însă întâi au întrebat UEFA dacă pot face acest lucru, iar răspunsul forului european, prin intermediul secretarului general de atunci, Gianni Infantino, a fost afirmativ, dar Fenerbahce va primi interdicţia de a juca în cupele europene în următori doi ani, anunță News.ro.

Citește și: Marius Șumudică a fost luat la rost în Turcia, după discuția cu Gigi Becali: 'Este adevărat că mi-a spus că turcii sunt nebuni, să am grijă de mine'

TFF a schimbat regulamentul, a "abolit" retrogradarea şi a decis sancţiuni mai blânde, cum ar fi retragerea titlului grupării Fenerbahce, o penalizare de 12 puncte şi o amendă.

Potrivit unor documente obţinute de The Guardian şi de Le Monde, Infantino, reprezentatntul unui for care declarase zero toleranţă pentru meciurile aranjate, a considerat noile sancţiuni "rezonabile".

"Putem spune, în numele UEFA, că propunerea dumneavoastră pare un răspuns rezonabil, proproţional şi potrivit pentru a regla această problemă. Credem de asemenea că sunteţi în măsură să puneţi în practică rapid sancţiunile propuse", le-a scris Infantino oficialilor turci, în ianuarie 2012. Două luni mai târziu, UEFA şi-a ţinut congresul anual la Istanbul.

Însă TFF nu a pus în practică nici noile sancţiuni, neretrăgând titlul clubului Fenerhahce. Trabzonspor a încercat în zadar să obţină titlul din acel an, căutându-şi fără succes dreptatea şi la UEFA şi la TAS. Acum cazul a ajuns la FIFA, condusă de Infantino.

"TFF a încălcat propriul regulament şi principiile UEFA de fair play şi zero toleranţă. Nu putem explica sau justifica aboradrea lui Infantino sau cooperarea UEFA în acest caz", a declarat Erdem Egemen, unul dintre avocaţii clubului Trabzonspor.

UEFA era condusă atunci de Michel Platini, iar un reprezentant al acestuia a declarat pentru The Guardian că problemele disciplinare erau în atribuţiile lui Infantino. Acesta din urmă se apără spunând că deciziile luate de UEFA în mandatul său de secretar general au dus la sancţiuni dure în cazul meciurilor aranjate.

"La acea vreme, UEFA era în fruntea luptei pentru eradicarea meciurilor aranjate şi măsuri în premieră au fost luate. A fost iniţiată şi implementată o cooperare apropiată cu poliţia şi cu autorităţile judiciare din toată Europa. În final, decizii disciplinare dure au fost luate... Acestea sunt faptele şi sunt foarte clare", a răspus Infantino acuzaţiilor.

Forul european a precizat că măsurile decise de TFF sunt în concordanţă cu cele ale regulamentelor UEFA privind trucarea partidelor.

"Măsurile noastre disciplinare includ depunctarea şi/sau retrogradarea şi/sau excluderea din competiţii a cluburilor, în funcţie de faptele şi circumstanţele fiecărui caz", a precizat UEFA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.