Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic ATI, despre varianta OMICRON: 'Ceea ce nu știm în acest moment este sensibilitatea ei la vaccinuri'

omicron

În acest moment nu poate fi luată în calcul oprirea vaccinării cu actualele seruri anti-COVID-19, a subliniat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, duminică, pe B1 TV, unde a explicat că deocamdată nu există vreun fundament științific care să arate că varianta Omicron nu mai este sensibilă la anticorpii produși prin vaccinare sau de trecerea prin boală.

„Avem informațiile, deja se conturează din partea specialiștilor care au studiat și studiază această nouă variantă virală. Cel mai probabil va exista o scădere a eficienței acestor vaccinuri, dar nu avem până la acest moment date care să ne spună cât de mult a scăzut această eficiență. Sunt deja vehiculate anumite cifre, dar nu sunt susținute în totalitate de date științifice, sau cel puțin nu le-am putut accesa noi. Se vorbește de o scădere a eficienței vaccinurilor la 40% – 50%, ceea ce reprezintă în continuare o rată de protecție suficient de bună, asta înseamnă că jumătate din populația vaccinată este protejată împotriva acestei noi variante virale, deci în niciun caz în acest moment nu putem lua în calcul oprirea vaccinării cu actualele vaccinuri, pentru că nu avem niciun fel de fundament științific care să ne spună că această variantă virală nu mai este sensibilă la anticorpii produși prin vaccinare sau prin trecerea prin boală”, a explicat medicul.

Întrebat dacă e în continuare doza 3 un scut, Radu Țincu a adăugat: „Dacă mergem pe această idee a scăderii eficienței vaccinurilor, da, ea este o doză protectoare și este evident că își va face efectul. Chiar dacă o să discutăm, de exemplu, de îmbolnăvirea persoanelor cu această variantă virală, până la urmă dacă ei vor dezvolta o formă ușoară de boală sau o formă medie de boală tot este un avantaj, comparativ cu cei care sunt nevaccinați și pot dezvolta forme severe. Este nevoie de o perioadă de câteva săptămâni pentru a avea toate aceste informații clare. Ceea ce știm în acest moment – știm că are peste 32 de mutații, care afectează proteinele membranele, proteinele nucleocapsidei și proteina spike, ceea ce conturează ideea și scenariul că este mai transmisibilă și că va îmbolnăvi mai mulți oameni, comparativ cu variantele precedente”.

„Ceea ce nu știm în acest moment este sensibilitatea ei la vaccinuri, și nu discutăm doar de vaccinuri aici, discutăm și de sensibilitatea la anticorpii pe care îi avem la trecerea prin boală sau pentru anticorpii monoclonali care există în tratamentul acestei boli. Toți specialiștii care lucrează în acest moment ne spun că undeva în două-trei săptămâni vom avea date preliminare cu privire la această sensibilitate”, a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.