Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic din Wuhan: COVID-19 a ucis și tineri. Am analizat 70.000 de cazuri, coronavirusul nu ține cont de vârstă

captură TV
coronavirus China

Un medic din principalul focar mondial de coronavirus și-a prezentat concluziile într-un interviu.

Medicul Hu Ke, care de aproape două luni tratează în condiţii foarte dure pacienţi în stare critică din oraşul Wuhan, focarul epidemiei de coronavirus, a avertizat într-un interviu difuzat miercuri de EFE că virusul ''nu ţine cont de vârstă'', cu toate că majoritatea cazurilor de îmbolnăvire se înregistrează la grupa de vârstă de 40-50 de ani, scrie Agerpres.

Hu, 55 de ani, lucrează în Spitalul Poporului al Universităţii Wuhan, unde este şi profesor de pneumologie, şi face parte din echipa de experţi medicali desemnaţi de autorităţile din provincia Hubei să lupte împotriva maladiei.

Am analizat 70.000 de cazuri. Coronavirusul nu ţine cont de vârstă. Îi atacă pe toţi deopotrivă. Între pacienţi, mulţi sunt tineri şi majoritatea sunt de vârstă adultă. Avem şi copii printre bolnavi, dar sunt puţini. Persoanele în vârstă pot deveni rapid cazuri grave sau critice dacă sufereau deja dinainte de vreo boală, mai ales afecţiuni cardiace sau legate de tensiunea arterială. Sunt multe cazuri de decese în rândul vârstnicilor, dar există şi cazuri de tineri care au murit repede, în doar câteva zile'', a explicat Hu.

Întrebat care este situaţia în Wuhan, după 46 de zile de carantină, medicul chinez a declarat că perioada în care oamenilor le era frică a trecut.

''Oraşul se află în continuare sub control strict, dar oamenii s-au obişnuit să nu mai meargă la muncă şi cu restul aspectelor pe care le implică o astfel de situaţie. Există uneori probleme psihologice, nu doar în rândul oamenilor de rând, ci şi al medicilor, pacienţilor sau persoanelor aflate în carantină. Avem însă terapeuţi care ne ajută să ne relaxăm şi să ne îmbunătăţim starea de spirit'', a conchis medicul chinez.

Vezi si: Patriarhia Română anunţă că va respecta noile măsuri anti-coronavirus: 'Credinţa în Dumnezeu este şi antidotul ideal la virusul fricii' .

Medicul chinez spune că situaţia ''s-a îmbunătăţit mult'' în comparaţie cu ceea ce se întâmpla în urmă cu doar câteva săptămâni, când bolnavii se strângeau la porţile spitalului şi erau tot mai puţini medici disponibili pentru a se ocupa de ei.

Peste 3.300 de medici şi personal auxiliar din China s-au îmbolnăvit de coronavirus în timp ce încercau să salveze vieţile bolnavilor şi cel puţin 13 au murit, marea majoritate în Wuhan.

Hu a explicat că, în prezent, în Wuhan noile cazuri au scăzut dramatic, iar numărul pacienţilor vindecaţi şi externaţi a crescut semnificativ, deşi pericolul nu a trecut. În afara oraşului Wuhan, situaţia e chiar mai bună, fără niciun caz nou în ultimele zile, susţine medicul chinez.

El recunoaşte totuşi că este nevoie de analize mai riguroase în ceea ce priveşte cazurile de pacienţi care s-au vindecat şi, după o vreme, au fost testaţi din nou pozitiv. ''Trebuie să studiem mai în amănunt aceste cazuri, care sunt o excepţie. Trebuie să îmbunătăţim precizia testelor făcute înainte de externarea pacienţilor. Ciclul de tratament este cuprins în general între 2 şi 3 zile, iar cerinţele care trebuie respectate pentru externarea unui pacient sunt stricte: temperatura corporală trebuie să fie normală cel puţin trei zile consecutiv, simptomele respiratorii trebuie să se fi îmbunătăţit considerabil, la fel şi tomografiile, iar două probe de acid nucleic, la un interval de cel puţin o zi între ele, trebuie să iasă negativ''.

Întrebat ce fel de tratament este aplicat bolnavilor şi dacă este eficient cel pe bază de transfuzii cu plasmă prelevată de la bolnavi vindecaţi, Hu a explicat că există diferite tipuri de tratament, în funcţie de starea pacienţilor: se aplică în special tratamente pentru favorizarea respiraţiei, a circulaţiei şi nutriţiei. ''În ceea ce priveşte tratamentul cu plasmă prelevată de la bolnavi vindecaţi, cred că este încă prea devreme pentru a-i evalua efectele. Trebuie să treacă un timp pentru a şti dacă funcţionează sau nu. La început, doar un spital din oraş putea să aplice această procedură, de puţină vreme încă un spital aplică tratamentul. Problema este că nu dispunem de suficientă plasmă, de aceea le cerem pacienţilor care s-au vindecat să doneze sânge. Mulţi au făcut-o, dar nu este deocamdată suficient'', a explicat Hu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.