Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic: În judeţul Buzău, până la acest moment, sunt înregistraţi 121 de pacienţi cu HIV, cu vârste de la 1 an până la vârsta de 60 de ani

Wikipedia
HIV virus

Medicul Bogdan Micu, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, afirmă că că la nivelul judeţului Buzău sunt înregistraţi 121 de pacienţi cu HIV, cu vârste de la 1 an până la vârsta de 60 de ani

”În judeţul Buzău, până la acest moment, sunt înregistraţi 121 de pacienţi, cu vârste de la 1 an până la vârsta de 60 de ani. Dintre aceştia, sexul masculin reprezintă 60%, sexul feminin 40%. Ca repartiţie urban/rural, sunt la egalitate, adică în jur de 50% urban, 50% rural”, a declarat medicul Bogdan Micu, referindu-se la situaţia bolnavilor cu HIV la nivelul judeţului, potrivit news.ro.

El a explicat că virusul HIV este un virus ARN, din familia retroviride, adică purtător de enzime reverstranscriptază.

”Căile de transmitere ale infecţiei HIV sunt: parenterală (adică prin sângele şi produse derivate din sânge, contaminate cu virusul HIV), pe cale sexuală şi a treia cale este cea materno-fetală. Receptivitatea este generală, adică toată lumea poate să contacteze infecţia HIV şi ulterior să dezvolte o formă de boală. Infecţia acută se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, poliadenopatii şi un exantem pasager. Infecţia cronică se stadializează în funcţie de viremie şi numărul de limfocite CD4. Stadiile infecţiei cronice cu HIV sunt: asimtomatic, simptomatic şi clasa C-stadializare, în stadiul de imunodeficienţă severă, numit şi SIDA”, a explicat medicul.

El a precizat că tratamentul pentru HIV este un tratament cronic, adică pe toată perioada vieţii.

 

”Terapia antiretrovirală  există cu minime efecte secundare, comparativ cu schemele folosite in anii ‘90, când erau multiple efecte secundare. Medicaţia este gratuită, în cadrul Programului Naţional HIV şi este decontată de CNAS. Speranţa de viaţă a pacientului infectat HIV, aderent la terapia antiretrovirală, este similară cu cea a unui pacient  neinfectat”, conform lui Bogdan Micu.

Întrebat că cum putem preveni această boală, el a afirmat că, momentan, nu există vaccin împotriva virusului HIV.

”De aceea, prevenţia reprezintă punctul de pornire prin care se poate scădea numărul de infectări. Ca modalităţi, trebuie folosite metode de protecţie: în cazul sexului, şi anume folosirea prezervativului, în cazul celor care îşi fac tatuaje, trebuie la cabinetele respective acul folosit să fie de unică folosinţă. O altă recomandare este testarea extinsă a pacienţilor internaţi în secţiile Spitalului Judeţean, chiar dacă sunt şi pe alte secţii decât cea de Boli Infecţioase, unde se face testarea sistematică a tuturor pacienţilor care vin pentru o internare de zi sau la internare continuă. O a treia recomandare este cezariana, în cazul femeilor care sunt infectate HIV, pentru a scădea riscul de infecţie a fătului”, a declarat medicul Bogdan Micu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.