Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic: Obezitatea la copii nu este un fenomen specific României / Dieta și sedentarismul, principalele cauze ale creșterii alarmante a obezității la copii

The Daily Guardian
obezitate infantila

Preşedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătăţii, Anca Pantea Stoian, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, afirmă, joi seară, că obezitatea în rândul copiilor nu este un caz special doar în România, ci se întâlneşte în toată Europa, iar acest lucru se datorează mâncării de tip fast food şi a sedentarismului.

”Nu e România un caz special. Este vorba de practic o întreagă Europă. Ne înscriem în aceleaşi limite de  la nivel european şi toţi suntem de acord că această explozie a obezităţii la copil se datorează în primul rând dietei de tip western, cu foarte multe calorii, calorii goale, cu fast-food, cu băuturi carbogazoase, cu mese neregulate, alimente care de multe ori nu au suport nutritiv aadecvat vârstei copiilor şi calitatea procesării lor, o varietate infinită de dulciuri şi produse îndulcite. Cred că sedentarismul este un element care nu poate fi subclasat versus componenta nutriţională. Aceste două elemente, nutriţia deficitară în sensul calităţii şi abundenţei produselor care nu au calităţi nutritive, alături de sedentarism sunt elementele cheie ale obezităţii, atât la adult, cât şi la copil”, a declarat Anca Pantea Stoian, joi seară, la Medika TV.

Medicul mai spune că şi părinţii de multe ori dintr-un anumit confort preferă să comende mâncare sau să îşi trimită copiii la fast food, în detrimentul gătitului în casă, potrivit news.ro.

”Din păcate, stresul zilnic face, şi până la urmă aş spune şi confortul unor părinţi, face ca acest libertinaj nutriţional  să fie promovat în sensul în care copilul poate să meargă la fast food. Este uşor să îţi comanzi mâncare acasă şi poţi să îţi alegi dintr-o varietate de produse şi de tipuri de mâncare şi ai scăpat de o masă. Este o atitudine pe care o folosim cu toţii, dar nu e sănătoasă deloc. Mâncarea  gătită în casă din legume, din carne, respectând  nişte minime reguli de gastro-tehnie încă de pe vremea bunicilor, nu e nimic nou inventat, cred că ar putea să fie o soluţie, alături de promovarea exerciţiului fizic”, a precizat Anca Pantea Stoian.

Mai sunt şi copii cu obezitate severă, dar în cazul acestora este nevoie de intervenţia terapeutului.

 

”Sunt copii cu obezitate severă unde e necesară intervenţia teraputică. Niciodată un medicament nu este miraculos, va fi dublat de intervenţia nutriţională, de reglarea stilului de viaţă”, a adăugat Anca Pantea Stoian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.